Brandstof
9 Nov 2014 Begint: 19:30 Locatie: Garage Rotterdam

Op uitnodiging van Garage Rotterdam modereert schrijver Ernest van der Kwast een rondetafelgesprek rondom het thema vergankelijkheid. De gasten aan zijn tafel zijn spraakmakend: wetenschapper Diederik Stapel, schrijver A.H.J Dautzenberg en dichter Menno Wigman. Voorafgaand aan het gesprek dragen zij voor uit eigen werk.

Het rondetafelgesprek wordt gehouden in het kader van Brandstof, een terugkerend inhoudelijk programma bij de tentoonstellingen van Garage Rotterdam. In de huidige groepstentoonstelling Distance to Zero komt het thema vergankelijkheid nadrukkelijk naar voren. Het onderwerp wordt tijdens Brandstof verder uitgelicht.

Controversieel
De gasten van Ernest van der Kwast zijn spraakmakend. Onlangs werd A.H.J. Dautzenberg ontslagen door de Fontys Hogeschool in Tilburg, omdat hij te controversieel is. Een voorstelling die hij samen met Diederik Stapel had gemaakt voor het Amsterdamse Discovery Festival werd geschrapt. Medesponsor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wilde niet dat Stapel, die wetenschapsfraude pleegde, optreedt op een festival waaraan de naam van de KNAW is verbonden. Bij Brandstof in Garage Rotterdam zijn Diederik Stapel en A.H.J. Dautzenberg desalniettemin meer dan welkom. Ze publiceerden in september De Fictiefabriek, een bundeling van brieven die de heren elkaar een jaar lang stuurden.

Derde gast van de avond is dichter, vertaler, essayist en bloemlezer Menno Wigman, wiens poëzie verscheen in literaire tijdschriften als Maatstaf, Optima, De Revisor en De Gids. Ooit verbleef hij drie maanden in de psychiatrische inrichting Den Dolder, met de opdracht een boek over zijn ervaringen te maken. Wigman schuift samen met Stapel en Dautzenberg aan bij Ernest van der Kwast voor een rondetafelgesprek. Voorafgaand aan het gesprek dragen alle vier voor uit eigen werk. Hierbij nemen ze het thema vergankelijkheid als uitgangspunt.

Finissage
Brandstof vindt plaats op de allerlaatste dag van Distance to Zero. Het programma is daarom tegelijkertijd de finissage van de tentoonstelling. Na het rondetafelgesprek is er ruimte om na te praten en wordt de avond afgesloten met een feestelijke borrel.

Brandstof
Datum: Zondag 9 november 2014
Tijd: 19.30 inloop, 19.45 uur start programma
Entree: € 4,50*

*Reserveren wordt aangeraden: info@garagerotterdam.nl

Brandstof wordt gesteund door Gemeente Rotterdam