Brandstof
6 Okt 2013 Begint: 15:00 Locatie: Garage Rotterdam

Brandstof is een terugkerend inhoudelijk programma bij de tentoonstellingen van Garage Rotterdam. Op zondagmiddag 6 oktober om 15.00 uur vindt een rondetafelgesprek plaats bij de tentoonstelling On the Edge. Centraal staat de vraag hoe autonoom of hoe marktgericht het kunstonderwijs moet zijn in de hedendaagse economische en politieke situatie.

Het kunstonderwijs ligt de laatste jaren politiek onder vuur. Het huidige cultuurbeleid heeft er voor gezorgd dat de autonomie van het kunstonderwijs steeds sterker onder druk staat. Er mogen minder beeldend kunstenaars worden opgeleid, opleidingen moeten zich van elkaar onderscheiden, de selectieprocedure dient te verzwaren en de focus moet komen te liggen op het creëren en ‘vermarkten’ van toptalent.

Het ideaal van de creatieve ondernemer rukt steeds verder op en heeft inmiddels ook een plaats in het curriculum van ontwerpopleidingen. Door projectgericht onderwijs en meer aandacht voor ondernemerschap proberen de academies kunstenaars en ontwerpers op te leiden die klaar zijn voor de markt. Wat zijn de gevolgen hiervan voor experiment en onderzoek binnen de kunstopleidingen? Hebben deze in vier jaar klaargestoomde kunstenaars en ontwerpers na hun afstuderen wel iets te zeggen?

Deze thematiek wordt live besproken door onder anderen Bas van Beek (ontwerper, voormalig hoofd designLAB, Gerrit Rietveld Academie Amsterdam), Jeroen van den Eijnde (onderzoeker en docent ArtEz Arnhem), Cynthia Hathaway (ontwerper, docent Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, Academie van Bouwkunst Amsterdam, Design Academy Eindhoven e.a.) en Annemartine van Kesteren (conservator Design, Museum Boijmans Van Beuningen, docent Design Academy Eindhoven).

Zondag 6 oktober 15.00 – 17.00 uur
Entree: € 4,50
Voertaal: Engels
Aanmelden: stuur een e-mail naar info@garagerotterdam.nl