GROUND BINDINGS (NADA, GIZELA, TEREZA) Kristina Benjocki
(2019)

Handgeweven textiel, behang, glazen plaat, garenetiketten None

Ground Bindings (Nada, Gizela, Tereza) omvat drie handgeweven stukken textiel, een wandprint en drie garenetiketten. Het project is gebaseerd op onderzoek naar de arbeid van vrouwen in de textielindustrie in voormalig Joegoslavië. Het verweeft de verhalen van drie vrouwelijke voorouders van de kunstenaar met de geschiedenis van drie soorten garens. Weven wordt vaak geassocieerd met de vrouwelijke en moederlijke identiteit. De ruilwaarde van zulk handwerk vormt een middel om te overleven voor vele families wereldwijd, waaronder voor Benjocki’s moeder, grootmoeder en overgrootmoeder, die moeilijke perioden met politieke omwentelingen en oorlog hebben meegemaakt.

Het werk is gemaakt van een verzameling witte garens die de kunstenaar kreeg van haar moeder, die ze op haar beurt erfde van haar voorouders. Deze garens werden tussen de jaren zestig en tachtig gemaakt in toonaangevende textielfabrieken in het voormalige Joegoslavië: ‘Sloga’ in Zrenjanin (het huidige Servië), ‘Iteks’ in Ilok (het huidige Kroatië), en ‘Teteks’ in Tetovo (het huidige Noord-Macedonië). Zo worden de garens een allegorie voor de veranderende geopolitieke realiteit en identiteit van datzelfde gebied.

Benjocki ziet weven als een manier om tijd te onderbreken, erover na te denken en er uiteindelijk een fysieke vorm aan te geven. Ze begon te werken met een weefgetouw met de wens om de band met het verleden van haar vrouwelijke voorouders te herstellen, evenals met de geschiedenis van haar thuisstad en moederland.

Lees meer over Kristina Benjocki