2. Altar, 1972 - Candle, 1973 - Spinning (3 Fairies), 1974 Jan Kervezee
(1972)

Mixed media op karton Courtesy of Collection Foundation De Stadshof, Museum Dr. Guislain, Ghent Foto: Aad Hoogendoorn

Een brandende kaars straalt kleur uit met duizelingwekkende strepen, en werpt licht op een woestijn met twee manen. Een rij huizen met vertekende poorten als deuren zweven kaleidoscopisch met een perspectief vanuit één bepaald punt tussen bomen, sterren en vloeibare golfpatronen. Glinsterende tempels komen tevoorschijn alsof ze zo het multiversum instijgen.

Deze intens psychotropische, artistieke reis is ter beschikking gesteld door Jan Kervezee (geboren in 1950). Deze beeldend kunstenaar werkt met pen, potlood, inkt, gouache, vernis en verf en maakt werk onder invloed van bewustzijnverruimende experimenten met hallucinerende middelen.

Met een welhaast wetenschappelijke benadering deed Kervezee in de jaren ’70 van de vorige eeuw bijna dagelijks artistieke experimenten onder invloed van geestverruimende middelen. Hij “streefde ernaar om de beelden die hij tijdens zijn bedwelmde staat waarnam zo direct en nauwkeurig mogelijk vast te leggen” aldus een citaat uit een korte tekst van Yasmijn Jarram over zijn werk. Zijn zeer gedetailleerde schilderijen zijn een kenmerk van deze discipline en obsessie, voortgedreven voor de ‘automatische’ aard van dit proces. De psychedelische methode van Kervezee vereiste dat het rationale proces werd onderdrukt om de hand onbewust – of misschien puur lichamelijk – afbeeldingen te laten maken. Het werk dat dit oplevert voelt als spirituele openbaringen of kosmische fantasieën die vanuit een andere planeet worden ingestraald naar de aarde. Als een soort Xanadu dat ons wenkt met palmkusten en pyramides aan de horizon.

Oorspronkelijke Engelse tekst: Rosa Abbott
Nederlandse vertaling: Christy de Back

Lees meer over Jan Kervezee