AKWĀ Annika Kappner
(2020)

Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

Interdisciplinair kunstenaar Annika Kappner (1980, Berlijn, Duitsland, Woont en werkt in Amsterdam) maakt immersieve en zintuiglijke scenografieën. AKWĀ is een nieuw hoofdstuk van het langdurige onderzoeksproject Deep Planetary Sensing van Kappner, waarin ze de geschiedenis van de mensheid onderzoekt, die zich van de natuur verwijdert.

AKWĀ (water) bestaat uit twee delen: een immersieve participatieve installatie voor twee personen. Via audio kun je een begeleide ervaring meemaken, die de lichamelijke, emotionele en mentale dimensie van water verkent. Daarnaast ontwikkelt ze een performatieve voorstelling bij de tentoonstelling.

Water relateert aan economische vraagstukken (denk aan distributie en beschikbaarheid), aan politieke vraagstukken (grenzen, eigendom, geschiedenis), maar ook aan wetenschappelijke en filosofische vraagstukken. De installatie benadert het element water op een holistische manier en probeert alternatieve ervaringsperspectieven te geven voor onze relatie ermee. Het stelt voor om toegang te krijgen tot andere manieren van kennis over de elementen en onze planeet via onder andere het somatische.

AKWĀ is installatie, performance, geur en geluid. Waarmee ze bewust nieuwe manieren van waarnemen mogelijk wil maken. Om complementaire somatische perspectieven toe te voegen aan de hedendaagse relatie: mens, natuur en technologie.

Credits: Composer Eric Maltz (US/DE)

AKWĀ is mede mogelijk gemaakt met de steun van Mondriaan Fonds en Stimuleringsfonds.

Lees meer over Annika Kappner