Stuctures comprising superposed rectangles Sylvia Roubaud
(1972)

plottertekening The Zagreb Museum of Contemporary Art Foto: © Charlott Markus

Het maken van werk met behulp van computers was voor Sylvia Roubaud een relatief korte fase. Zij maakte dergelijk werk met behulp van algoritmes in de jaren 1971 en 1972. Dit deed ze vanuit de groep MBB Computer Graphics, een internationale werkgroep binnen het Duitse ruimtevaartbedrijf Messerschmitt-Bölkow-Blohm (afgekort MBB) in de buurt van München. Roubaud was het enige lid van de groep met een achtergrond in de kunst – de andere vier leden waren programmeurs, ingenieurs en wiskundigen.

Ze werkte binnen deze werkgroep veel samen met Gerold Weiss, een wiskundige. Sylvia was het artistieke brein van het duo; zij maakte schetsen en beschrijvingen van de werken die ze voor ogen had. Weiss ontwikkelde vervolgens de software die deze plannen tot uitvoering kon brengen. Voor Explosion of Ordered Structures (1972) deed hij dit met behulp van algoritmes die willekeurige getallen bevatten, om zo hun volgorde op een pseudo-chaotische manier te herschikken. Het is een reeks van vijf werken, waarin I, II, IV en V bestaan uit rechte lijnen die van onder naar boven steeds meer oplossen in fragmenten die in verschillende richtingen zijn gedraaid. Grafiek III is het enige werk waarin ditzelfde proces wordt toegepast op niet verbonden cirkels die uiteindelijk verstrengelen.

De oprichter van MBB Computer Graphics zag ook dat er een interessante interdisciplinaire samenwerking bestond tussen Roubaud en Weiss, en nodigde andere kunstenaars uit om samen te werken met de wetenschappers. Het doel was om een tentoonstelling te organiseren met hierin de resultaten van het samenwerkingsexperiment. Uiteindelijk was Roubaud echter de enige deelnemende kunstenaar aan de expositie, die plaatsvond in 1972, terwijl de rest van de leden fungeerden als technici. De werken die tot stand waren gekomen zonder samenwerking met een kunstenaar werden tevens opgenomen in de tentoonstelling, maar het werk van Roubaud was het ruimst vertegenwoordigd. In 1973 werd dezelfde tentoonstelling tevens onderdeel van het Tendencies 5 evenement in Zagreb. De werkgroep werd echter in 1972 al opgeheven, wat resulteerde in het eind van het experimenteren met computerkunst voor alle leden van de groep. Roubaud keerde terug naar het maken van abstract expressionistisch schilderwerk.

Lees meer over Sylvia Roubaud