TentoonstellingBlossom

Bas Hendrikx

Beste bezoeker,

Welkom bij de tentoonstelling Blossom. Het lijkt misschien ongebruikelijk dat Garage Rotterdam werken van een halve eeuw geleden toont, maar toch zie ik dit niet als een historische tentoonstelling. Aan het begin van de jaren ’60 was er iets bijzonders aan de hand, er hing wat in de lucht. Er ontstond een nieuwe grafische beeldtaal die niet iedereen even makkelijk kon plaatsen. De één zag het als de tegenreactie op het abstract expressionisme, voor de ander was het een verlengstuk van de Op Art.

Voor deze tentoonstelling hebben we samengewerkt met het MSU museum in Zagreb. Zij hebben veel werken van Kroatische en internationale kunstenaars die in de jaren ‘60 en ’70 aan de New Tendencies exposities deelnamen. Die tentoonstellingen draaiden om beeldonderzoek en de kunstenaars en wetenschappers die zich bij de beweging hadden aangesloten beschouwden de computer als een artistiek medium.

Ik ben er van overtuigd dat deze grafische kunstwerken ook nu nog actueel kunnen zijn. In deze tijd, waarin computers zichzelf leren leren, is niets onmogelijk. De groei van de digitale wereld lijkt eindeloos, en slimme technieken en handige algoritmes maken ons leven makkelijker. Toch is het gebruik van scripts en code minder nieuw dan over het algemeen gedacht wordt. Ook kunstenaars begonnen er in de jaren ’60 al mee te werken; zo ook veel van de kunstenaars die bij New Tendencies betrokken waren.

Aan de hand van door kunstenaars geschreven scripts werden beelden gegenereerd die doen denken aan biologische of sterrenkundige patronen. Kunstenaars en wetenschappers begonnen te experimenteren met wiskunde, code en technologie en dat leidde tot een symbiose van kunst en technologie. Aan de hand van de ontwikkelde voorwaarden kon een beeld tot stand komen. Het ontstaansproces is organisch en code speelt daar een belangrijke rol in. De generatieve kunst laat dus vanuit regels of code iets ontstaan dat vergelijkbaar is met organische groei. Deze kunstvorm doet zich voor als een zelfstandig organisme, maar wordt gedwongen zich binnen een vastomlijnd cultureel kader te ontwikkelen.

Met Blossom wilde ik de sterke verbanden die deze kunst heeft met de biologie benadrukken. Daarvoor heb ik twee hedendaagse kunstenaars uitgenodigd: Samantha Thole en Phillip Janssens. Beide hebben werken voor deze tentoonstelling gemaakt die precies het organische en gecultiveerde karakter van de tentoonstelling benadrukken, zij het op geheel eigen wijze.

Veel plezier met de tentoonstelling,

Bas Hendrikx