Computer Art IBM Edition A01 - A08 Hans Köhler
(1972)

The Zagreb Museum of Contemporary Art

Dit werk van Hans Köhler is in 1973 in een vergelijkbare samenstelling te zien geweest in Zagreb, als onderdeel van de tentoonstelling Tendencies 5.

Het werk van Hans Köhler heeft altijd gelaveerd tussen de vrije en de grafische kunsten. Hij volgde een opleiding als schilder en graficus aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste in Stuttgart. Naderhand ging hij in de leer als kleurlithograaf; de ervaring die hij in die tijd opdeed is duidelijk in deze reeks werken terug te zien. Hij werkte als art director voor fotofabrikant Kodak, en was hoofd designadviseur voor IBM in Duitsland. Als gevolg van zijn werk daar kon deze reeks Computer Art IBM Edition A 01 – 08 tot stand komen. Met de reeks Computer Art IBM laat Köhler zien welke mogelijkheden grafische toepassingen bieden. De heldere kleuren en de variaties in de contouren zorgen voor een dynamisch beeld, terwijl de patronen binnen de kaders van het beeld de verfijndheid van de spirograaf laten zien.

Zoals we ook zien bij andere grafische- en computerkunstenaars in deze tentoonstelling was toegang tot apparatuur bepaald geen vanzelfsprekendheid. Voor Köhler bood zijn baan bij IBM hem de mogelijkheid om van de rekenkracht van hun computers gebruik te maken. Door van de enorme capaciteit van IBM gebruik te maken kon hij deze reeks van acht beelden genereren. Mogelijkerwijs werd dat door zijn werkgever aangemoedigd, of gebeurde dat zelfs op hun uitnodiging, om zo hun expertise en technische innovatie onder de aandacht te brengen.

Lees meer over Hans Köhler