Door Yasmijn Jarram

Henk Visch is graficus, tekenaar en beeldhouwer. Met name zijn bronzen, soms monumentale sculpturen zijn bekend onder een groot publiek. Ze verbeelden lichaamsdelen en (incomplete) mensfiguren, meestal met scheve grootteverhoudingen. Naast brons werkt Visch ook met materialen als hout, textiel, touw en polyester. Door het vaak grote formaat van de werken, wordt de kijker gedwongen zich er fysiek toe te verhouden.

Hoewel de werken uiteenlopen in vorm – van abstract tot figuratief, van groot en open tot klein en gedetailleerd - blijft de stijl van Visch consistent en herkenbaar. Zijn beelden tonen dingen uit de werkelijkheid, maar altijd met een twist. Het zijn Visch’ interpretaties van die dingen, wat zijn werk persoonlijk en poëtisch maakt. De kunstenaar werkt niet van uit de ratio, maar vanuit de subjectieve waarneming. De uiteindelijke verbeelding daarvan is van ondergeschikt belang.

Zelf hecht Visch geen waarde aan het hebben van een ‘stijl’ of het inzichtelijk maken van zijn werk voor de kijker. Hij geeft zijn werken weliswaar uitgebreide titels mee, en ook erop of ernaast worden soms tekstjes aangebracht, maar deze zijn altijd cryptisch en meerduidig. Behalve de kunstenaar laten ook de werken zelf weinig los: hun betekenis ligt altijd open. Ze vertellen geen verhaal, maar tonen slechts flarden.