Opening NO DANCING ALLOWED / 2
26 Jan 2024 Begint: 19:00 Locatie: Garage Rotterdam

Het raadselachtige verbod op bubbling tijdens het Zomercarnaval van 2023 in Rotterdam, leidde tot een breder onderzoek naar de rol van dans binnen de maatschappelijke dynamiek. Dans, een krachtige vorm van non-verbale communicatie, is altijd verbonden geweest met sociaal-politieke veranderingen. Het smeedt gezamenlijke verbindingen in diverse contexten en geeft vorm aan cultuur en de stedelijke ruimte. Toch hebben pogingen om de vrijheid van beweging te controleren geleid tot de onderdrukking van gemeenschappen en individuen die anders dansen, waardoor dans een instrument wordt voor raciale profilering en het versterken van het patriarchaat.

De tweede editie van ‘NO DANCING ALLOWED’, de laatste door Bogomir Doringer gecureerde tentoonstelling bij Garage Rotterdam, onderzoekt dansrituelen in tijden van wereldwijde restricties zoals de COVID-19-pandemie, recente oorlogen, en verboden op raves en protesten in Italië. De tentoonstelling duikt in het historische samenspel tussen body politics en dans, ontwart de draden die hen verbindt, en roept op tot reflectie over de bewegende geest van dans binnen dit constant ontwikkelende narratief.

De tentoonstelling verzamelt werken rond Bogomir Doringers proefschrift en de term Dance of Urgency. Deze dans ontstaat in tijden van persoonlijke en collectieve crises en heeft tot doel individuen en groepen te versterken. De eerste editie van ‘NO DANCING ALLOWED’ vond plaats in de frei_raum Q21-tentoonstellingsruimte in MuseumsQuartier Wenen in 2022.