Field 1 Harm van den Dorpel
(2023)

None

Field ✲ 2008 – 2023

Geschreven door Harm van Dorpel:

“Morgen word ik 42 (over 1 jaar is mijn leeftijd weer een priemgetal). Ik vier dit graag door een software kunstwerk met de wereld te delen. Ik heb het al in 2008 gemaakt, maar toen heeft het niet veel aandacht gekregen. Bovendien heb ik momenteel corona, dus kan ik geen vrienden uitnodigen. Maar ik voel me gelukkig goed.”

“Oorspronkelijk heb ik dit kunstwerk Field in Actionscript gemaakt, de programmeertaal van Macromedia Flash. Er was toen zoveel meer mogelijk met deze taal op het gebied van animatie, video en geluid vergeleken met Javascript. Adobe kocht Macromedia in 2005 en heeft Flash stopgezet in 2020. Ook al was dat de juiste beslissing, toch is het zonde dat Flash player verdween. Een rijk erfgoed aan interactieve online internet kunstwerken werd van de ene op de andere dag ontoegankelijk.”

“Deze versie van het kunstwerk Field uit 2023, is volledig gebaseerd op Ethereum blockchain. Alle codes zijn erin aanwezig om geanimeerde spinners mee te maken. Bovendien is dit kunstwerk nergens te gast op een webserver, en het is dus van geen enkele externe partij afhankelijk. Zo lang Ethereum bestaat en onze computers in staat zijn om SVG te tonen, zou het goed moeten gaan.”

“Het is wel een beetje ironisch om graphics vanuit de intuïtieve taal Actionscript om te zetten naar de rigide, genadeloze taal Solidity. Die taal is ontwikkeld is om (economische) transacties te ondersteunen.”

“Ik heb zes unieke munten gemaakt uit dit kunstwerk. De munten met een oneven nummer herhalen een soort spinner, ieder met een verschillende draaisnelheid. De munten met een even nummer tonen een rijk scala van allerlei spinners, klein en groot, met veel of weinig spaken. Twee munten hebben een donkere ondergrond, twee een klassieke grijze ondergrond en twee een hellende achtergrond die reageert op de instellingen van je besturingssysteem.”

“Spinners worden getoond wanneer UX-ontwerpers duidelijk willen maken dat je even op iets moet wachten. Ik kwam er op mijn leeftijd, begin 40, achter dat je je leven niet kunt opschorten of uitstellen. Je kunt niet op ‘pauze’ drukken. Het onderscheid tussen productieve tijd en de tijd wanneer je als het ware ‘in de wacht’ staat is volledig gebaseerd op mijn perceptie en interpretatie. Ik ben een vrij mens.”

“Toen ik de spinners voor de eerste keer in een twee-dimensionaal raster zette, viel het me op dat ze op bloemen gingen lijken – of windturbines. We staan opeens in een groot open weiland, een eindeloos weiland zonder grenzen.”

“De eerste munten worden geveild op Zora vanaf middernacht – zodra het 8 februari is.”

Je kunt de spinners aanraken met je cursor. Dat stimuleert ze.

Lees meer over