None Foto: Aad Hoogendoorn

Kadans 2.0 (2017 - heden) is een onderzoeksproject van de Nederlandse ontwerpers Aliki van der Kruijs en Jos Klarenbeek. Zij onderzoeken hoe de beweging van de zee een bron kan zijn voor een steeds veranderend weefpatroon. Dit nog lopende project komt voort uit een gezamenlijke nieuwsgierigheid naar onzichtbare processen in de natuur. Die processen zijn een bron van informatie voor het ontwikkelen van patronen en materialen. Textielproductie combineert wetenschappen zoals oceanografie en wiskunde. Het zachte resultaat is een complex geheel aan data die door de bewegingen van golven in de oceaan tot stand zijn gekomen.

Rijkswaterstaat (onderdeel van de Nederlandse overheid) heeft boeien en platforms langs de gehele kust van Nederland in zee geplaatst om zo de wind, de golven en de zuurgraad in kaart te brengen. Deze real-time informatie is open source, voor iedereen toegankelijk. Dit is de input voor het kunstproject Kadans 2.0. Samen met RNDR, een software die is ontwikkeld voor twee weeftechnieken: shaft en jacquard. Dankzij deze tool kunnen de gegevens vanuit zee omgevormd worden tot een weefpatroon. Zo is ieder stukje van het eindresultaat rechtstreeks verbonden met een moment, dus iedere rol textiel heeft een unieke tijdslijn.

Kadans 2.0 (2017 - heden) is gemaakt in samenwerking met oceanografen van de TU Delft en medewerkers van het interactieve mediabedrijf RNDR. De monsters met de jacquard weeftechniek zijn tot stand gekomen dankzij deelname aan Weavers Werkstatt, een project van het Jongeriuslab van Hella Jongerius en zijn verder ontwikkeld in het TextielLab / Textielmuseum in Tilburg.

Voor meer informatie, kijk op Kadanskadans.com

Lees meer over Aliki van der Kruijs & Jos Klarenbeek