Door Tiiu Meiner & Rawad Baaklini

Met een rommelende maag zitten we aan tafel - At the Table. Maar de rommelende geluiden worden niet alleen veroorzaakt door eetlust. Het zijn de weerklanken van wereldhandel, politieke machteloosheid, koloniale geschiedenissen en onbehulpzame maatschappelijke normen. Voedsel heeft ons leven altijd in zijn greep - zowel het gebrek als de overvloed ervan. Het overkoepelende thema van de kunstwerken in deze tentoonstelling is ons lichaam dat voortdurend voedsel nodig heeft.

Openhartige verhalen onthullen de veelzijdige herkomst van onze dagelijkse ingrediënten. Hoe gaat ons lichaam om met voedsel en de wereld om ons heen? De werken zetten ons aan om stil te staan bij de intellectuele en lichamelijke vertering waaraan we voortdurend deelnemen, aangezien we kunstwerken net als voedsel ‘metaboliseren’.

At the Table is een reactie op hoe wij, als eters, de politiek van onze voedsel infrastructuur consumeren. Van de Aarde tot aan onze mond is eten een collectieve handeling die ons confronteert met onze onontkoombare afhankelijkheid van elkaar. In At The Table krijg je eetbare kunstwerken voorgeschoteld. Ook kun je meedoen aan ‘food events’ waarin je aan tafel een spoor van kruimels achter laat, waar anderen zich mee kunnen voeden.

De tentoonstelling At the Table gaat gepaard met drie verschillende ‘food happenings’ die verschillende eetlus­ ten behandelen. Tijdens de opening, organiseert Micheline Nahra een eet­ ervaring gebaseerd op de paradox van de diplomatieke wereld. Voor Brandstof, presenteert Seasonal Neighbours diep­ gaand onderzoek over migranten in de agrarische sector die ons het hele jaar door van vers voedsel voorzien. Tijdens Natafelen, verzorgt Amanny Ahmad een Palestijns diner met ingrediënten uit zowel geïndustrialiseerde en natuurlijke landschappen.