Shajar Al-Yahud (the Jews trees) Manal Mahamid
(2022)

None Foto: Aad Hoogendoorn

Kunnen we de aard van grenzen begrijpen door de verhalen van planten? Het werk Shajar Al-Yahud (the Jews trees) is een serie van zijden prints die ingaat op de aanwezigheid van eucalyptusbomen rond stedelijke structuren en hoe deze boom een geopolitieke metafoor is geworden in een conflictgebied.

Eucalyptussen in Palestina/Israël groeien overal en worden vaak gebruikt om kleine bossen te creëren die grenzen aan Israëlische nederzettingen. In het Arabisch omschreven als “Shajar Al-Yahud”, wat de bomen van de Joden betekent, wordt de term door Palestijnen gebruikt om de aanwezigheid van Joodse nederzettingen aan te geven of als waarschuwing om niet in de buurt van die nederzettingen te komen.

Er bestaan verschillende theorieën over hoe de eucalyptus Palestina heeft bereikt; één daarvan is dat hij door de eerste Israëlische kolonisten is meegebracht. De boom komt voor in literatuur over de geschiedenis van de Joodse nederzettingen uit de 19e eeuw en werd voor verschillende doeleinden gebruikt. Zijn voornaamste doel was het zuiveren van de lucht en het droogleggen van moerassen toen malaria zich in die periode verspreidde. De eucalyptus werd een zionistisch symbool vanwege de vele functies en voordelen die hij in die periode had. Onlangs echter werd de boom door de Israel Nature and Parks Authority gedefinieerd als een invasieve soort die een bedreiging vormt voor het leven van inheemse planten; een controversieel onderwerp vanwege zijn veelvoudige toepassingen. Zoals beschreven in de poëzie van Dori Manor: “De zionistische eucalyptus botst met de cipresboom [inheems in het gebied], wie zal zijn wortel raken en wie zal scoren? Wie zal zijn kracht laten barsten in de race van centimeters?”

Lees meer over