Piet Oudolf: Rotterdam Piet Oudolf
(2010)

Print op Fine Art Paper. Courtesy of the Artist, photography: Walter Herfst. Foto: Aad Hoogendoorn.

De ontwerpen van Piet Oudolf zijn internationaal bekend door zijn vernieuwende naturalistische beplanting. In zijn projecten vindt Oudolf de seizoenen van de levenscyclus van een plant belangrijker dan decoratieve aspecten zoals bloeiperiode en kleur van de planten. Oudolf: “Een tuin is pas echt spannend, als die er het hele jaar door goed uitziet. Niet alleen op één bepaald moment.” Wellicht ogen de tuinen van Oudolf wat verwilderd, zeker op bepaalde momenten in het jaar, maar dat zijn ze zeer zeker niet. Onderhoud, zoals planten snoeien in het voorjaar, en planten rooien die teveel gaan overheersen, dat is voor iedere tuin van essentieel belang. Zijn installaties met planten worden zo metaforen voor niet alleen het menselijk leven en de levenscyclus maar ook voor de inrichting van onze moderne omgeving en hedendaagse maatschappij.

Oudolf begint zijn projecten altijd met een plattegrond en tekeningen op papier. Zo maakt hij tweedimensionale afbeeldingen van de tuin, met daarin de vormen en kleuren van alle seizoenen. Zijn blauwdrukken lijken dan ook op schilderijen die een vogelvluchtperspectief bieden van zijn tuinen. De kleuren van zijn ontwerptekening komen niet overeen met de kleuren van de planten, maar ze geven richting aan en inzicht in het evenwicht tussen en proporties van de planten.

Onderdeel van deze tentoonstelling GARDEN STATE zijn een serie tekeningen en foto’s van zijn Rotterdamse projecten. Denk bijvoorbeeld aan: Leuvehoofd (2010), Ichtushof (2010-11), Westerkade (2010-11) en Boompjeskade (2011). Deze tuinprojecten van Oudolf liepen synchroon aan de stedelijke ontwikkeling van deze publieke ruimten. Net als in zijn andere grootstedelijke werk, benadrukt Oudolf hier structuur, licht en beweging. Zo blijven de publieke tuinen het hele jaar door fascinerend.

De foto's in de installatie zijn gemaakt door Walter Herfst in 2010 en 2011.

Lees meer over Piet Oudolf