Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

Idiots is het Nederlandse kunstenaarsduo Floris Bakker en Afke Golsteijn (1975, Amsterdam), vooral bekend met taxidermie werken van opgezette dieren die ze combineren met edelstenen, glas, parels, borduur- en smeedwerk.

In A New Order | A New Earth tonen ze een nieuwe serie werk, nu niet met dode dieren als materiaal, maar met dode planten. Die ze eerst hebben gezaaid en geoogst, voordat het een nieuw leven kreeg in deze installaties. Het resultaat oogt als een hedendaags pallet van sjamanisme en rituelen van natuurvolkeren.

Een wereld van planten als skeletten hangt in de ruimte. Met de aarde waarin ze wortel schoot nog gedeeltelijk in de klauwen. Ondersteboven, zoals onze prioriteiten in de wereld vandaag de dag.

Deze planten laten zich niet categoriseren tot een soort, ze zijn tot een universele plant maar ook vorm geworden. Voor wie met open blik kijkt, ziet zowel de structuren uit de micro als macro wereld. Als bladnerven of de structuren in menselijk weefsel.

Het werk kwam als een louterend ritueel tot stand. Deze planten werden gekweekt op een ruw stuk land naast het atelier in Weesp. Tussen Het Domein en de spoorlijn tussen Amsterdam en Hilversum, een stuk verwaarloosd niemandsland. Het kostte jaren van investeren in het weer leefbaar van deze vervuilde grond. Voor Idiots een teken van de veerkracht van natuur en mens. Een succesvolle dialoog tussen hen en het verwaarloosde land, bracht groei die ze weer het atelier in brachten. Een co-creƫren met natuur; niet manipuleren, niet cultiveren maar meebuigen en aanpassen aan de vormen en grillen van de natuur. Het resoneert met de eerdere taxidermie werken, maar dit werk verlegt de aandacht naar de natuur in brede zin, met een flinke schaalvergroting.

Lees meer over