Afscheid van het Holoceen Ambassade van de Noordzee
(2020)

Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

De Ambassade van de Noordzee zoekt naar manieren om afscheid te nemen van het Holoceen. We zeggen vaarwel tegen een tijdperk waarin de Noordzee en Nederlandse kustlijn zijn gevormd en betreden een wereld waarin de mens is uitgegroeid tot een ontwrichtende en vormende kracht van geologische proportie. We moeten ons in het huidige geologische tijdsgewricht - het Antropoceen - verhouden tot ontwikkelingen die ons voorstellingsvermogen ver te boven gaan. In dit werk komt persoonlijke rouw over verdwijnend leven en verdwijnende manieren van leven samen met een poging de gehele aarde in een keer te horen.

In het Parlement van de dingen ontworpen door Daan ‘t Sas worden eindige zaken tentoongesteld uit een door de menselijke invloed veranderende wereld. Nemen we met een opwarming van de aarde afscheid van de 11-stedentocht, van diverse diersoorten en van het onbezorgd reizen rond de wereld?

Het geluidswerk Schaal van de aarde van Harpo ‘t Hart brengt het geluid van de hele aarde. Vanuit ons perspectief zien en horen we slechts een klein stuk van de aarde, die we eigenlijk pas vanuit de ruimte in zijn geheel kunnen zien. Bepaald geluid, zoals blikseminslagen reiken echter zo ver dat ze op elk punt op aarde te registreren zijn. Niet met het oor wellicht, maar wel met instrumenten. ‘t Hart componeerde deze geluiden die de hele aarde omspannen. Het stuk begint met het elektriciteitsnetwerk, daarna horen we blikseminslagen van over de hele wereld, de harde knal daarna zijn de Haringvlietsluizen die sluiten, gevolgd door machines in de havens waarna we in de onderwaterwereld terecht komen.

Lees meer over