Circle of Resonance Jan Koen Lomans
(2020)

Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

Kunstenaar en ontwerper Jan Koen Lomans (1978, Rotterdam, Nederland. Woont en werkt in Utrecht) neemt het beweeglijke van de natuur als basisprincipe in al zijn werk. De kwantumwetenschap leert ons dat alles in de natuur constant in trilling is: van het kleinste deeltje tot gigantische sterrenstelsels. Circle of Resonance (2020), benadrukt de constante aanwezigheid van resonantie. Wij mensen bestaan niet alleen zelf uit frequenties, maar via trillingen zijn wij ook verbonden met alles om ons heen.

Onderzoek van Lomans naar de filosofische consequenties en uitkomsten van kwantumfysica, leidden tot samenwerking met Innovation space aan de TU Eindhoven. Het universum begrepen als een holistisch principe, bestaande uit frequenties, inspireerde tot deze monumentale ervarings- en frequentie sculpturen.

Wetenschap, vormgeving, architectuur en beeldende kunst komen in dit werk samen. Behalve de ontdekkingen en vernieuwende blik van kwantumfysica, sluiten deze klankschalen aan bij duizenden jaren oude wijsheid en tradities. Want - gesteld dat het lichaam louter uit frequentie bestaat - kunnen trillingen daarop ook een positieve en helende werking hebben. Zo baanbrekend zijn de ontwikkelingen binnen de kwantumfysica historisch bekeken wellicht niet. Ook de Piramides in Egypte en tempelruimtes van verdwenen Zuid-Amerikaanse beschavingen, blijken kamers te hebben die ingericht waren als frequentie- en healing chambers.

In 2018 was de installatie Garden of Resonance, met 6 schalen in een 3000m2 grote industriƫle hal te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Lees meer over Jan Koen Lomans