On Radical Ecology and Tender Gardening Johan Grimonprez
(2011)

Courtesy of zap-o-matik Foto: Aad Hoogendoorn

In ‘On Radical Ecology and Tender Gardening’ van Johan Grimonprez (1962, Roeselare, België. Woont en werkt in Brussel/Paleopolis) wordt je uitgenodigd te graven in de veelheid van methodes en toepassingen die het concept natuur in vraag stellen. In dit vlog en tevens online archief komen een selectie van verhalen, anekdotes en ideeën samen.

Het zijn stukjes informatie van over de hele wereld. Voor de kunstenaar praten al deze heterogene fragmenten echter over hetzelfde: de mogelijkheid voor mensen om op aarde te leven zonder deze uit te putten.

De fundamentele vraag die hij hierbij probeert te beantwoorden is: hoe horen wij (mensen) bij elkaar? Wat bindt ons? Om het te beantwoorden gebruikt hij de tuin als metafoor. De vlog zelf bestaat uit verschillende hoeken en paden waar we in dialoog kunnen komen, maar net als elke andere tuin zal hij alleen bloeien als hij wordt verzorgd.

Johan Grimonprez combineert bestaande beelden om daarmee meerduidige beschouwingen van onze tijd en haar uitdagingen te creëren. Vanuit (film)archieven en wetenschappelijke visies brengt hij structuur aan in alles waar wij mensen ons mee omringen om de wereld te begrijpen en bekijken. Bekend om zijn kritiek op media manipulatie en het verleggen van de grenzen van zowel documentaire als fictie, brengt Grimonprez zowel het intieme en collectieve van de geglobaliseerde wereld van vandaag, samen. Dit resulteert in grootse vaak meerjarige filmproducties, waarin intrigerende lagen van kennis, politiek, ethiek, filosofie, complottheorieën en alternatieve visies, samenkomen. De boodschap is nooit recht toe recht aan, maar meerduidig. Utopisch en dystopisch ontmoet elkaar.

De gigantische database wil alternatieven in kaart brengen voor onze huidige uitputtende manier van leven. Tevens wil het bijdragen aan een paradigmaverschuiving naar een socialere samenleving. In een interview (2012) zegt Johan Grimonprez daarover: I’m less interested in the discoveries displayed in the video-clips than how the social fabric initiating these new itineraries, can point at an emerging paradigm shift. It’s a re-occurring theme in my earlier work. The seed banks Vandana Shiva set up in India are an example. They don’t operate based on commercial rules but on the infrastructure of a local community. And there’s Britta Riley: rather than patenting ‘Window-farming’, she shared her project as open source via social media. In the meantime, she’s built an online family with 18,000 members worldwide, who contribute ideas and help optimize the project.

Op dit moment werkt de kunstenaar aan een vervolg, waarin hij ook de koloniale geschiedenis onder de loep neemt. In 2022 in ZKM Karlsruhe in een oeuvre overzicht te zien.

Lees meer over Johan Grimonprez