Pteridophilia I Zheng Bo
(2016)

Courtesy of the Artist and Edouard Malingue Gallery Foto: Aad Hoogendoorn

Wetenschapper en kunstenaar Zheng Bo (1974, Beijing, China, woont en werkt in Hong Kong), focust zich op gemarginaliseerde gemeenschappen en gemarginaliseerde planten. Zijn oeuvre bestaat uit levende kunstwerken en installaties met voornamelijk lokale planten (zoals bamboe en varens) en eco-queer-films, waarmee hij de aandacht vestigt op planten en zo ecologische wijsheid onder de aandacht wil brengen en verspreiden. Zheng ziet een verband tussen gemeenschappen die worden buitengesloten en onze omgang met natuur. Planten die we zijn gaan zien als iets ‘buiten onszelf’, als consumptieproduct, waar wij ooit uitgingen van een verbonden relatie.

In de film Pteridophilia verlegt hij de grenzen van onze hedendaagse relatie met natuur en geeft ons tevens een spiegel van ons handelen.

Een groep queer mannen trekt de natuur in, zij beminnen en liefkozen haar en bedrijven vervolgens de liefde met planten. Deze lokale Taiwanese plant: de vogelnestvarens (Asplenium nidus), worden als een delicatesse beschouwd. De camera volgt een jong homostel geïnspireerd door Yaoi anime (een genre afkomstig uit Japan met homo-erotische relaties tussen mannelijke personages) terwijl ze omgaan met opgerolde bladeren van jonge varens. In een ander deel (Pterodophilia bestaat uit 4 delen, waarvan een deel in de tentoonstelling) wordt de plant na de love making opgegeten. De overgang van de ene akte naar de andere zet je aan het denken. Van liefkozingen naar de liefde bedrijven tot aan consumptie. Hoe kan het dat de scène waarin de plant wordt gegeten, wreder lijkt?

Lees meer over Zheng Bo