For the Birds Semâ Bekirovic
(2020)

Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

Garage Rotterdam transformeerde Semâ Bekirovic voor deze tentoonstelling tot één groot werk; For the birds (2020). De dakramen zijn volledig bekleed met plantenvet en bestrooid met vogelzaad. Garage Rotterdam is zo een levensgrote vetbol voor vogels geworden, die deze winter het dak tot leven tikken.

Nog geen week na de opening van de tentoonstelling heeft Garage Rotterdam vanuit Stadstoezicht de opdracht gekregen om het kunstwerk weer te verwijderen. Het zou voor overlast zorgen en het is in de binnenstad (en in veel andere delen in Rotterdam) niet toegestaan om vogels bij te voederen. Hoewel dit voor Stadstoezicht een unieke situatie was en zij het kunstwerk zelf wel konden waarderen, was toch de conclusie dat het niet is toegestaan en dat het per ommegaande verwijderd moest worden.

Je kunt je voorstellen dat dit voor ons een flinke teleurstelling is, maar dit is wel exact de discussie die Bekirovic will opwekken; wat is de verhouding van de mens tot dieren? En hoe gaan we om met dieren in de stad? ‘De scheidslijn die we maken tussen óns en hun is een scheidslijn die we in ons hoofd alleen maar neerzetten omdat we het misschien niet aankunnen dat we gewoon natuur zijn’, zegt ze.

Op 8 februari is besloten om For the Birds van Sema Bekirovic te verwijderen. Haar werk The Others is nog wel te zien bij Garage Rotterdam. In The Others (2008-2011) zien we een nachtelijke picknick, het dagelijks leven in een bos wanneer er geen mensen in de buurt zijn.

Lees meer over Semâ Bekirovic