Door Sjoerd Kloosterhuis & Madelon van Schie

De sculptuur Cape de Pluie, Courtesy Azul Jacinto Marino (2015) bestaat uit een regencape van geweefde palmbladeren. Het is een ‘ready made’, een kledingstuk dat op ambachtelijke wijze werd vervaardigd naar een eeuwenoude traditie. In Mexico, waar de kunstenaars wonen, heten deze regencapes van palmbladeren ‘capote de plumas’, oftewel verenmantel, omdat de palmbladeren wel iets weghebben van veren.

Het kunstenaarsduo Rometti Costales verbond het gebruiksvoorwerp aan het door hen bedachte personage Azul Jacinto Marino (wiens naam in het Spaans staat voor drie schakeringen blauw), een anarchist, sjamaan en dichter die de basis vormt voor een gelijknamig kunstproject. Het project Azul Jacinto Marino wordt door de kunstenaars omschreven als een ‘meerduidig platform’ waarin, gerepresenteerd door diverse (kunst)objecten, een keur aan interesses, filosofische vraagstukken, fictie en geschiedenis, samenkomen.

Het duo baseerde zich bij het bedenken van Azul Jacinto Marino op de Spaanse anarchistische militair Antonio García Barón die in 1953 naar de regenwouden van Bolivia vertrok. Daar raakte Barón bevriend met inheemse stammen en maakte hij kennis met het sjamanisme, waarvan hij bepaalde opvattingen verbond aan zijn eigen politieke denken. Het combineren van deze uiteenlopende inzichten stelde hem in staat om een vrij radicale, non hiërarchische wereldvisie te ontwikkelen waarin de mens niet meer centraal staat, maar zich op een gelijk niveau bevindt als bijvoorbeeld een jaguar, een cactus, een bliksemflits, de kleur blauw of een woord. Voor Rometti Costales belichaamt deze geschiedenis de potentie van ambivalente benaderingen wanneer deze worden samengevoegd, zoals Barón politieke en magische denkbeelden verenigde.

De attributen van Azul Jacinto Marino worden eveneens gekenmerkt door een ambivalente en multi-interpretabele aard. Zo werd het duo in het geval van Cape de Pluie, Courtesy Azul Jacinto Marino aangetrokken door de inheemse associaties die het object wekt, terwijl dergelijke capes van oorsprong afkomstig zijn van de Filipijnen. Ook de natuurlijke, bijna dierlijke verschijningsvorm van het materiaal in combinatie met de functionele toepassing sprak tot hun verbeelding. Gedrapeerd over een muur in De Garage, kan het werk beschouwd worden als een herinnering aan Azul Jacinto Marino en zijn gedachtegoed.