Door Hanne Hagenaars

‘Soms heb ik best wel moeite met mensen’, zegt Duran Lantink. ‘Mensen kunnen zo doorzichtig zijn, ze praten in je straatje, of binnen een werksituatie heerst een sterke hiërarchie, waarbij je bepaalde dingen niet mag zeggen en doen. Maar we zijn vrij, we zijn allemaal mensen en elkaars gelijken. Ik ben niet belangrijker dan een ander. Mijn vader gaf deze kleur aan me door maar hij is kort na mijn geboorte overleden. Wit-als-norm begrijp ik gewoonweg niet, ik wil het negeren, overslaan. Ik groeide op bij mijn blanke Nederlandse moeder en haar familie en als iemand dan vraagt “wat zijn je roots?”, kijk ik hem vreemd aan.’

Don't ask me who I am and don't expect me to remain the same is de titel van deze serie (een citaat van Michel Foucault). Foucault constateert dat wij mensen vooral werkmachines zijn geworden en plaatst The creative unexpected self versus The functioned disciplined self. Vervolgens stelt hij een flexibel zelf voor, want volgens hem is het ‘zelf’ is geen vaste entiteit. Een Syriër die naar Nederland komt, blijft niet dezelfde man als in zijn geboorteland. Een puber die het ouderlijk huis verlaat verandert.
Duran Lantink gebruikt mode als een tool om de kijker te engageren, om te dis-identificeren. Om de autonomie van het individu te promoten.

‘Fashion betekent voor mij dat alles mogelijk is, dat je er kunt uitzien zoals je wilt. Dat het je groter maakt. Sterk en krachtig, zoals ik vroeger in een Puck en Hans jurk van mijn moeder naar school ging. En reken maar dat ik niet gepest werd. Ik had een grote mond.’ Dis-identificeren, om die onafhankelijkheid gaat het.

Deze foto’s van Lantink dragen een gedachte over onze realiteit in zich: het gaat niet om het ego dat bijvoorbeeld in al die grote modemerken schuilt. De realiteit van de wereld sluit daar niet bij aan, niets heeft meer één look, om het in modetermen te zeggen. Niemand zou zich moeten laten opsluiten door de verwachtingen van anderen, de mode van Lantink is een statement voor de vrijheid, voor het unieke van ieder mens.