TentoonstellingNora

Sjoerd Kloosterhuis

Nora is de hoofdpersoon uit Henrik Ibsen’s toneelstuk ‘Een Poppenhuis’ uit 1879. Ibsen zet Nora neer als een sterke vrouw die maatschappelijke grenzen doorbreekt en alles in het doel stelt om haar ultieme individuele vrijheid te bereiken. Nora groeide in de afgelopen eeuw uit tot een icoon van vrouwenemancipatie. De figuur van Nora is echter niet alleen voorbehouden aan het verleden. Haar zoektocht naar een eigen identiteit is tijdloos en misschien wel relevanter dan ooit. Bovendien is haar zoektocht niet alleen voorbehouden aan vrouwen. Het karakter van Nora is universeler dan het toneel-personage en kan staan voor eenieder die zich maatschappelijk gelimiteerd voelt. In een hedendaagse versie van 'Een Poppenhuis' zou ook iemand met een minder traditionele genderidentiteit in Nora's schoenen kunnen staan.

De afgelopen jaren is interseksualiteit een thema van groeiende maatschappelijke betekenis geworden, maar bij het grote publiek bestaat er vooral nog (steeds) veel onwetendheid. Groepen die niet binnen de traditionele man-vrouwverdeling vallen krijgen daardoor vaak te maken met onbegrip, discriminatie en sociale uitsluiting. Vanuit die positie lopen ze op tegen opgetrokken muren, waarachter een voor hen vooralsnog onbereikbare vrijheid ligt. De vrijheid waar we als maatschappij voor zouden moeten staan.

De groepstentoonstelling Nora bekritiseert de gangbare overtuiging dat identiteit onveranderlijk is. De tentoonstelling heeft de ambitie om met de getoonde video’s en installaties bij te dragen aan een grotere zichtbaarheid van genderdiversiteit en is daarmee net als Ibsen's toneelstuk "Een Poppenhuis" primair een pleidooi voor individuele vrijheid.

Met dank aan:

Mondriaan Fonds
M. Kunst Innovations