Avond van de surrealistische film
30 Nov 2012 Begint: 20:00 Locatie: Garage Rotterdam

Op vrijdagavond 30 november organiseert Garage Rotterdam een bijzonder filmprogramma bij de tentoonstelling Into the Labyrinth. Deze tentoonstelling toont sporen van het surrealisme in het werk van acht hedendaagse kunstenaars. Na een korte inleiding door curator Hans van der Ham worden vier surrealistische films vertoond, waaronder Entr’acte (1924) en Un chien andalou (1928).

Opbouw programma:
19.30 uur Inloop
20.00 uur Inleiding Hans van der Ham
20.30 uur Filmvertoning
22.00 uur Drankjes en muziek van O'Henn en Jornos

Voor deze activiteit geldt een entree van € 4,50 (studenten € 3,00).

Entr’acte (1924)
Entr’acte is een korte Franse film, gemaakt door René Clair. Deze klassieker uit de avant-garde cinema diende oorspronkelijk als pauzestuk in de opvoering van het ballet Relâche in Parijs, geregisseerd door Francis Picabia. De muziek voor zowel het ballet als de film is gecomponeerd door Erik Satie. Sleutelfiguren uit de Parijse kunstwereld van weleer, onder wie Man Ray en Marcel Duchamp, zijn te zien in deze aaneenschakeling van absurde fragmenten.

Un chien andalou (1928)
Un chien andalou is een beroemde surrealistische film van Luis Buñuel en Salvador Dalí. Het is een compilatie van beelden die zij de nacht ervoor in hun dromen hadden gezien. Een bekende scène uit de film toont een oog dat wordt ingesneden met een scheermes. Toen de film in 1929 in de Parijse bioscoop Studio 28 werd vertoond, stroomden klachten binnen bij de politie.

Met dank aan Museum Boijmans Van Beuningen en EYE Film Instituut Nederland.