-GEANNULEERD - Brandstof: Detroit as a Case met Amir Yatziv en Noa Roei
1 Jul 2021 Begint: 16:00 Locatie: Garage Rotterdam

Brandstof start met een screening van de video Detroit (2009) van kunstenaars Amir Yatziv. Daarna zal onderzoeker Noa Roei in gesprek gaan met Yatziv, waarbij ze vragen zal stellen over zijn werk en de politieke kwesties over de Isreali-Palestijnse en globale context waar zijn werk naar refereert.

Onlangs publiceerde onderzoeker Noa Roei een analytisch artikel genaamd One Map, Multiple Legends. Door middel van een interpretatie van Amir Yatziv’s werk ‘Detroit’ (2009) onderzoekt het artikel de vage grenzen tussen civiele en militaire manieren waarop plekken ervaren en gemedieert worden in de context van Israel’s politieke geografie.

De lezing wordt gemodereerd door curator, onderzoeker en schrijver Margarita Osipian.

Programma
16.00 uur Screening 'Detroit' (2009) van Amir Yatziv
16.30 uur Talk Amir Yatziv, Noa Roei en moderator Margarita Osipian

Over het video werk 'Detroit' (2009)
Een kaart van een Arabische stad wordt gepresenteerd aan stedenbouwkundigen die niet weten dat het is gebouwd als militair oefenterrein. Ze analyseren de invloed van de structuur van de stad op haar denkbeeldige bewoners. De titel van de video is ontleend aan dit trainingsgebied in de zuidelijke regio van het land. "Detroit" is een 1:1-simulatie van een Palestijnse stad. De simulatie genereert een alternatieve realiteit die de ware realiteit verbergt. De oefenstad “Detroit” was bedoeld om soldaten voor te bereiden op de strijd in een stedelijk gebied. Het lijkt op een moslimwijk en komt zo tegemoet aan de behoeften van de gebruikers in een simulatie die hen een fantasie van een Arabische stad zou geven. De essentie van deze stad wordt vervangen door haar fictieve beeld. "Detroit" is verstoken van bloeiende tuinen; de inwoners van de stad zijn slechts figuranten en de huizen bevatten geen boeken of enig ander teken van leven.

Amir Yatziv
Amir Yatziv is filmmaker en beeldend kunstenaar met belangstelling voor verhalen uit het verleden en de hedendaagse interpretatie daarvan. In zijn werk en films creëert hij een gevoel van vervreemding. Ook laat hij zien dat er nooit slechts één waarheid bestaat als het gaat om de geschiedenis. Yatziv studeerde af aan de Bezalel Academy of Art and Design in Jeruzalem (2008) en volgde de Hito Steyerl opleiding aan de UDK Berlijn (2010). Zijn werk is getoond in vele groeps- en solotentoonstellingen, o.a. in de Tate Modern (Londen), KW Institute for Contemporary Art (Berlijn), en het Van Abbemuseum (Eindhoven). Zijn films zijn vertoond op verschillende filmfestivals over de hele wereld.

Noa Roei
Noa Roei is universitair docent bij de afdeling Literaire en Culturele Analyse, Universiteit van Amsterdam en research fellow bij de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA). Voor het academische jaar 2019-20 was ze ook een Marie Curie-onderzoeker aan het Freiburg Institute for Advanced Studies (FRIAS). Haar boek Civic Aesthetics: Militarism, Israeli Art, and Visual Culture (Bloomsbury, 2016) behandelt de veelzijdige representaties van militarisme in de hedendaagse Israëlische kunst. Huidige onderzoeksinteresses omvatten politiek en esthetiek; visie en visualiteit; prestatie theorie; kritische cartografie en de (de)constructie van nationale identiteit.

Margarita Osipian
Margarita Osipian is curator, onderzoeker en schrijfster en woont en werkt in Amsterdam. Ze houdt zich bezig met de fricties tussen kunst, design, technologie en taal en organiseert samenwerkingsprojecten, zowel in formele instellingen als in meer precaire en vluchtige ruimtes. Met een MA in Media Studies van de Universiteit van Amsterdam en een MA in Engelse Literatuur van de Universiteit van Toronto, richt haar onderzoek zich op visuele cultuur, technologie en de carcerale staat. Margarita is onderdeel van The Hmm, een platform voor internetculturen; lid van het collectief Hackers & Designers; onderdeel van het curatoriële team van Sonic Acts; en in de artistieke kern van de W139. Ze heeft onder meer geprogrammeerd en tentoonstellingen samengesteld voor W139, Salwa Foundation, TodaysArt, Bits of Freedom, Tetem, Hackers & Designers en Mediamatic.

Brandstof is het verdiepende programma bij de tentoonstelling Garden State.
Entree: € 5,00 via onze ticketshop (via het menu rechtsboven)