Brandstof x Museumnacht010 | Animalia tijdens Museumnacht010
7 Mrt 2020 Begint: 20:00 Locatie: Garage Rotterdam

BRANDSTOF | MUSEUMNACHT010
ANIMALIA TIJDENS MUSEUMNACHT010
20.00 uur - 01.00 uur met DJ, drinks & bites* (vegan | no animalia)

Tijdens de Rotterdamse Museumnacht010 nodigen we je uit voor een bijzondere avondeditie van Brandstof opgezet rondom de groepstentoonstelling Animalia. Tijdens Brandstof gaan we de dieper in op onze - bijzondere - relatie met dieren.

Kunnen we de wereld bekijken vanuit het perspectief van het dier? Wat zien we wanneer we het menselijke perspectief loslaten? In gesprek met de kunstenaars: zowel serieus als met humor.

De avond start met een minicollege van dierethicus Willem Vermaat (Animal Rights). We tonen en bespreken de film (Un)common Intimacy van Jessica Segall, de film waarin de kunstenaar zwemt met wilde dieren. Vervolgens gaat Edo Dijksterhuis in gesprek met Semâ Bekirovic over haar boek Reading by Osmosis met werken van niet-menselijke kunstenaars zoals dieren, de wind, zeewier en de tijd.

Timetable

20.00 uur - Deuren open
20.00 uur - Introductie van curator Imke Ruigrok
20.30 uur - Minicollege dierenethiek door Willem Vermaat
21.30 uur - Boekpresentatie 'Reading by Osmosis' van Semâ Bekirovic met Edo Dijksterhuis
22.30 uur - Talk over Jessica Segalls (Un)common Intimacy

vanaf 23.00 uur - Het legendarische DJ-duo HENK & FATIMA
Met een energieke mix van Perzische pop, Arabische funk en Midden-Oosterse hiphop nodigen HENK & FATIMA je uit om te zweten als een hete en kruidige hummus op de dansvloer. Wees klaar om jezelf onder te dompelen in een duizelingwekkende reis langs de beste oosterse hits en Nederlandse klassiekers aller tijden.

Over Willem Vermaat
Willem Vermaat is dierethicus. Hij wil anderen inspireren door hun denkpatronen te ontregelen. Veel dierethische kwesties, zoals de vraag of mensen dieren mogen eten, zijn eenvoudig. De moeilijkheid zit niet in ingewikkelde filosofie, maar in culturele indoctrinatie. We zijn opgegroeid in een wereld waarin het instrumenteel gebruiken van dieren voor voedsel of andere doeleinden normaal is. We zijn daardoor bevooroordeeld. We kunnen dieren niet los van dat doeleinde zien. Ons denken moet ontregeld worden om onbevooroordeeld te kunnen kijken. Als we daarin slagen, zullen in de toekomst kinderen aan hun grootouders vragen: “is het waar dat mensen vroeger dieren aten?” 

Vermaat werkte als docent milieuwetenschappen en milieu- en dierethiek aan de Universiteit Utrecht. Hij geeft door het hele land lezingen over dierethiek en schrijft opinieartikelen voor verschillende Nederlandse kranten. Animal Rights staat voor een harmonieuze, vreedzame en groene samenleving, waarbij de rechten en het welzijn van mensen en dieren gewaarborgd is. Voor Animal Rights telt: elk dier is een individu met recht op leven en welzijn.

Over Semâ Bekirovic 
Sema Bekirovic (1977, Amsterdam) gebruikt dieren in haar werk vooral door ze te laten doen wat ze altijd doen. Zij creëert de voorwaarden waarna het dier het werk compleet maakt. Ze zijn als het ware acteurs in een theaterstuk waar ze zelf geen weet van hebben. Het werk heeft hierdoor een speels en ongedwongen karakter. Ze observeert het dier en maakt gebruik van hun natuurlijke gedrag. 

‘De scheidslijn die we maken tussen óns en hun is een scheidslijn die we in ons hoofd alleen maar neerzetten omdat we het misschien niet aankunnen dat we gewoon natuur zijn’, zegt ze. Haar werk is ogenschijnlijk eenvoudig en tegelijkertijd raakt het universele thema's over vergankelijkheid en de natuurlijke habitat van de mens.

Over Edo Dijksterhuis
Edo Dijksterhuis is (freelance) journalist, criticus en voltijds kunstmissionaris. Hij schrijft o.a. voor Het Financieel Dagblad, De Filmkrant, Museumtijdschrift en ArtSlant. Hij publiceerde in Het Parool, FD, Dagblad van het Noorden, Brabants Dagblad, BN DeStem, Leeuwarder Courant, de Gelderlander, De Stentor, NU.nl, Trouw, Eindhovens Dagblad, Tubantia, PZC en De Morgen.

Dijksterhuis (1971) heeft een geografisch geboortedefect. Hij studeerde in Maastricht en woont in Amsterdam. Van daaruit schuimt hij galeries en musea af om vervolgens de cultuurmissionaris uit te hangen. Het meest op zijn gemak is hij in de rol van interviewer.

Over Jessica Segall
In de performances, installaties en video’s van Jessica Segall verbindt ze ecologie en beeldende kunst. Dit vanuit een behoefte voor alternatieven en overleven in tijden van (klimaat) problematiek. Haar onderzoeken brachten haar naar bijzondere en geïsoleerde plekken op aarde zoals de Noordpool.

Na haar studie in New York was ze resident aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Haar werk is naast tentoonstellingen in Azië, USA en overige landen in Europa meerdere keren in Nederland te zien geweest waaronder Concordia Enschede, Fons Welters in Amsterdam en in 2020 tevens in Fries Museum Leeuwarden.