Razendsnelle ontwikkelingen in de biowetenschap doen de ooit zo definitieve grens tussen leven en dood vervagen. Transformation, de vijfde groepstentoonstelling van Garage Rotterdam, toont deze thematiek in het werk van tien hedendaagse kunstenaars.
Dick Swaabs bestseller 'Wij zijn ons brein', omstreden stamcelonderzoek, de ontwikkeling van ‘menselijke’ robots en de ontdekking van het Higgs-deeltje: wetenschappelijk onderzoek speelt een grote rol in de huidige samenleving. Wetenschappers proberen de essentie van het menselijk bestaan te doorgronden en zelfs te manipuleren. Niet voor niets wordt het Higgs-deeltje ook wel ‘God-deeltje’ genoemd.
De zoektocht naar de bron van het leven, en de behoefte deze te beheersen, kan worden gezien als een eigentijdse variant op de alchemie. In deze eeuwenoude natuurfilosofie trachtte men goud en andere edele metalen te produceren om de steen der wijzen te ontdekken. Hierbij ging het niet om het bereiken van macht en rijkdom, maar om het nastreven van verlichting en onsterfelijkheid. Het zoeken was een doel op zich.
Tentoonstelling Transformation (Blikvangen)
In het werk van de deelnemende kunstenaars zijn soortgelijke verkenningen zichtbaar. Zij delen een fascinatie voor dood, leven en de beheersbaarheid van beide. Enerzijds reageren zij op de huidige wetenschappelijke ontwikkelingen, anderzijds werken zij vanuit een persoonlijke motivatie het mysterie van het leven te ontrafelen. Het fundamentele onderscheid tussen leven en dood, maar ook tussen mens en dier, wordt door hen op losse schroeven gezet.
De tien kunstenaars in Transformation werpen existentiële vragen op. Is de dood onvermijdelijk? Bestaat er leven na de dood? En wat is de waarde van artificieel leven? Als moderne alchemisten zetten zij de evolutie naar eigen hand.