The Politics of Ecstasy Chiara Baldini
Rafael Kozdron
(2019)

None

Ruim tweeduizend jaar geleden, in het oude Rome, ontstond een raadselachtige cultus, gekenmerkt door wilde dansen, genderfluïditeit, geestverruimende middelen en ongeremde seksualiteit. Deze geheime beweging schudde de gevestigde orde op, die werd gedomineerd door een patriarchale, repressieve en militaristische elite. De botsing van waarden resulteerde in een brute onderdrukking, bekend als "Het Bacchanalia Schandaal." Deze historische omwenteling, nu verloren in de tijd, blijft door de eeuwen heen resoneren en overschrijdt temporele grenzen.

In dit video-essay leiden onderzoeker Chiara Baldini en videokunstenaar Rafael Kozdron kijkers door een reis van herontdekking met behulp van gevonden beeldmateriaal, video archieven en werken van andere levende kunstenaars. Op een subtiele manier belichten zij hoe gebeurtenissen van millennia geleden weerklinken in een hedendaagse context van rave-politiek en sociale dynamiek. Door inzichtelijke analyse verbindt dit dynamische duo oude rebellie met de pulserende ritmes van moderne subculturen, en onthult de blijvende relevantie van het Bacchanalia Schandaal. Door deze periode te herbezoeken begrijpen we de strijd tussen conservatieve normen en avant-gardistische bewegingen, en nodigen we uit tot reflectie op de cyclische aard van maatschappelijke evolutie.

Dit werk is in opdracht gegeven door het q21 Artist-in-Residence programma en Bogomir Doringer als onderdeel van de tentoonstelling Dance of Urgency.

Lees meer over Rafael Kozdron