Brave Anton Shebetko
(2021)

None

Het werk werd gecreëerd in 2021 tijdens het Brave Festival in Kiev. Het festival vond plaats op het terrein van de Metrobud-fabriek, waarvan het primaire doel de productie van metro-wagons is. In het midden van een van de fabrieksruimten werd een geïmproviseerde fotostudio opgezet. Ik nodigde bezoekers uit en vroeg hen om een minuut lang in de camera te kijken. Niet dansen, niet toegeven aan externe prikkels, en proberen stil te staan. Een minuut lang stoppen.

In totaal heb ik in twee dagen iets meer dan 100 mensen gefotografeerd.
Mijn oorspronkelijke idee was om te bestuderen hoe de aanwezigheid van een camera en een fotograaf het gedrag beïnvloedt en hoe de relatie tussen een model en een fotograaf wordt gevormd. Ik heb het ontvangen materiaal niet bewerkt tot een aparte film. In feite was het werk zelf het proces van de creatie ervan.

Echter, met het begin van de volledige Russische invasie in 2022, hebben deze video's een nieuwe betekenis gekregen, en heb ik ze bewerkt tot een 103 minuten durende stille film. Ik heb geen contact met de meeste mensen die in de definitieve versie van het werk worden gepresenteerd; daarom kunnen de kijkers en ik alleen maar raden wat er met de mensen in die stille videoportretten is gebeurd en of ze veilig en levend zijn.

Lees meer over Anton Shebetko