Door Bogomir Doringer

Choreographed Events
02.09 – 05.11.2023

De activaties binnen Choreographed Events kunnen door verschillende factoren zijn gechoreografeerd. Voordat je deze tentoonstelling bezoekt, zet ChatGPT* de mogelijke factoren voor jou op een rij:

1. De curator en/of beeldend kunstenaars hebben wellicht de activaties voor jou in scène gezet. Om jou een samenhangende en immersieve ervaring te bieden, hebben ze bepaalde interventies mogelijk gepland.

2. Het display met draaiende cirkels dat onderdeel is van deze tentoonstelling, geeft aan dat technologie een mogelijke rol speelt. De activaties kunnen geprogrammeerd zijn door een activatiemechanisme.

3. De activaties zouden ook gebaseerd kunnen zijn op toeval, willekeur of algoritmes. De interactie tussen de kunstwerken is onvoorspelbaar, waardoor de beleving van bezoekers verschilt.

4. Bezoekersparticipatie is ook een mogelijke factor. Misschien ben je zelf de choreograaf. De activaties worden wellicht in gang gezet door jouw aanwezigheid en interactie.

Choreographed Events kan ontworpen zijn om conventionele narratieven te doorbreken. Sommige bezoekers verbinden dit met complottheorieën - ze speculeren over verborgen betekenissen achter de kunstwerken. Vanuit een ander perspectief bevestigen de geluiden en bewegingen binnen deze tentoonstelling de relatie tussen de activaties en natuurlijke verschijnselen. Deze tentoonstelling kan bezoekers ertoe aanzetten om hun eigen en het collectieve lichaam in relatie tot natuur te beschouwen.

De video bij de entrée van Garage Rotterdam toont een gesprek tussen de curator van de tentoonstelling, Bogomir Doringer en ChatGPT. Het dient als introductietekst en rondleiding door de tentoongestelde kunstwerken. Hoe denken we over AI's interpretatie van kunst?

De gevoelens van mensen over de aanwezigheid van AI lopen sterk uiteen, van fascinatie en acceptatie tot scepsis en bezorgdheid. De acceptatie en integratie van AI in de kunstwereld zal waarschijnlijk een onderwerp van discussie en onderzoek blijven binnen de weg waarin technologie zich verder ontwikkelt.

Video: Rafael Kozdron

* ChatGPT is een kunstmatige intelligentie tool, een taalmachine en chatbot, die ontwikkeld is door OpenAI en gelanceerd op 30 november 2022.