upside mimi ᴉɯᴉɯ uʍop Rachel Maclean
(2021)

Rachel Maclean Foto: Rachel Maclean

'upside mimi ᴉɯᴉɯ uʍop' is het eerste volledig geanimeerde videowerk van Rachel Maclean met hoofdpersoon Mimi: een op sprookjes geïnspireerde pop die tot leven komt. In de film zingt Mimi tegen haar eigen reflectie: ‘spiegel in mijn hand, wie is de leukste in het land?’. In plaats van een definitief antwoord, zorgt de spiegel voor een destructieve cyclus van zelfverbetering en een poging een schoonheidsideaal te bereiken dat voor altijd buiten bereik ligt. Net als Mimi, zit de video vast in een lus, die rond en rond gaat zonder duidelijk begin of einde.

Mimi herinnert ons aan de ‘dreiging’ van veroudering en degeneratie. Net als kapitalisme ziet Mimi er op het eerste gezicht licht en speels uit, maar wordt donker en ontmoedigend als je verder dan het glanzende vernis kijkt. Mimi is tot leven gekomen in installaties, schilderijen, sculpturen, wandtapijten én een NFT. In elk stadium maakt Mimi gebruik van een mix aan digitale en traditionele fabricagetechnieken om een soort ongemakkelijke, unheimische perfectie te suggereren. Terwijl haar verhaal zich ontvouwt, creëert en verwijst Mimi naar klassieke visuele illusies om nieuwe vormen en gezichten te onthullen in een poging traditionele binaire notities te ondermijnen. In de wereld van Mimi zijn ‘Up en Down’, ‘Jong’ en ‘Oud’, ‘Mooi’ en ‘Grotesk?’ voortdurend in beweging.

Mimi was voor het eerst te zien als onderdeel van een permanente buiteninstallatie: een verlaten winkel in de bossen van Jupiter Artland (Schotland).

Lees meer over Rachel Maclean