Timepiece Diego Tonus
(2019)

Diego Tonus en Anonymous, Timepiece, 2019

Timepiece is een stomme film die de demontage en handmatige montage van de mechanica van een originele Omega Speedmaster Moonwatch Professional Cal. polshorloge uit 1861 vastlegt, een uurwerk dat naar de ruimte ging tijdens de eerste NASA-expeditie naar de maan. Het toont het proces van het uit elkaar halen van het horloge, de onthulling van de iconische mechanica en vervolgens de vervanging van enkele originele onderdelen door een duplicaat.

Deze stomme film draagt bij aan een discussie over het belang van tijd en de voorgestelde noodzaak om gedenkwaardige gebeurtenissen te creëren in onze huidige economie. Welke invloed heeft dit op de creatie van waarde, bijvoorbeeld bij dit uurwerk en de relatie met de Apollo 11-maanlanding in 1969? Wat onthult zo'n businessmodel en hoe past het bij de vervalser? Bovendien, wat zou een passende ‘namaak’ zijn: wanneer de authentieke onderdelen van luxe horloges worden gebruikt voor nephorloges om deze vervolgens weer in elkaar te zetten om er weer complete originelen van te maken?

Timepiece maakt deel uit van de serie Fragments of a Conversation with a Counterfeiter, gerealiseerd dankzij de steun van de Italiaanse Raad (3e editie), directoraat-generaal Hedendaagse Creativiteit van het Italiaanse Ministerie van Cultuur. De serie kunstwerken is opgenomen in de vaste collectie van MAMbo Museum Bologna. Lees meer over Fragments of a Conversation with a Counterfeiter op: diegotonus.com/work/timepiece

Lees meer over