Pillars of home Csilla Klenyanszki
(2016)

Fotografie, balancerende sculpturen None

Het project Pillars of home bestaat uit 96 foto’s van balancerende sculpturen die zijn gemaakt in de woonkamer, keuken, slaapkamer en zelfs op de trap. Na de geboorte van haar eerste kind Marcel, veranderden deze ruimtes in Klenyánszki’s atelier voor korte perioden van niet meer dan 30 minuten per keer, de lengte van de dutjes van haar pasgeborene.

De pilaren op de foto’s vertrouwen op hun innerlijke stabiliteit, waarbij ze alleen worden ingekaderd door de vloer en het plafond. De opgestapelde objecten zijn samenhangende entiteiten, maar hun delicate ordening en evenwichtsstructuur maken ze kwetsbaar. Ze kunnen elk moment vernietigd worden. Niet alleen het ontstaan van het beeld is in gevaar als de installatie instort, maar het lawaai van de vallende objecten kan de baby ook op elk moment wekken waardoor de werksessie ten einde komt.

Het stapelen van zulke fragiele composities wordt in zekere zin een meditatieve methode waarmee de kunstenaar de uitdagingen van het moederschap overdenkt. Pillars of home geeft 96 surrealistische reacties op één gemeenschappelijke uitdaging: hoe vindt een moeder balans tussen al haar prioriteiten? Het blijft een eindeloos jongleren.

Lees meer over Csilla Klenyanszki