Hormonal Cloud Emmelime de Mooij
(2015)

Elektrisch massagematras, print op een vloerkleed, hout, schuim, fiberfill, katoen, polyester, digitale print op aluminium None

Een elektrisch massagekleed met een wijnvlek, een stilleven van voorwerpen die de kunstenaar gebruikte tijdens haar zwangerschap en bevalling en een tissuedoos in de vorm van een sokkel zijn allemaal onderdelen die wijzen op een staat van vloeibaarheid.

Tijdens de zwangerschap, geboorte en borstvoeding wordt het lichaam overspoeld door een enorme stroom aan hormonen die nog het meeste lijkt op een stormachtige wolk. Deze wolk is verzadigd met een soort neerslag, tegelijkertijd fysiek en emotioneel. Het fysieke manifesteert zich door verschillende situaties waarmee elke zwangere of jonge moeder bekend is, zoals het lekken van moedermelk, urineverlies, gezwollen lichaamsdelen en postnatale bloedingen. Het tweede aspect is “een monument voor het stromen van emoties” zoals gevoelens van geluk, verdriet, woede, liefde, eenzaamheid of vijandigheid, die vaak hysterisch of irrationeel worden genoemd. Hoewel zulke emoties vaak onderdrukt worden, soms door medicijnen, maken ze deel uit van de ervaring van elke jonge moeder en zijn ze oprecht en gerechtvaardigd.

Door toeschouwers uit te nodigen om zich te verhouden tot en na te denken over de metaforen van de hormonale wereld waarin jonge moeders zich bevinden, wil Hormonal Cloud een innerlijk perspectief bieden op de emotionele en fysiologische veranderingen waarmee jonge moeders geconfronteerd worden.

Lees meer over Emmelime de Mooij