HAEM Cecilia Jonsson
(2016)

Op maat gemaakt kompas, murrini glazen kom, tekst, geluid, HD video, water, elektronica None Foto: Aad Hoogendoorn

De belangrijkste basis van Haem is ijzer afkomstig uit een onverwachte bron: de menselijke placenta. Dit orgaan bezit een complex labyrint van bloedvaten die de moeder en het zich ontwikkelende kind rechtstreeks met elkaar verbinden. Haem, een bestanddeel van ijzer, is overvloedig aanwezig tijdens dit uitwisselingsproces en speelt een essentiële rol door zich door dit ‘doolhof’ te bewegen om zuurstof naar de groeiende foetus te leiden.

Om deze geleide beweging te simuleren heeft de kunstenaar een kompas gemaakt van metaalijzer dat wordt gewonnen uit het bloed dat zich bevindt in afgedankte menselijke placenta’s na de bevalling. Dit object bundelt daarmee de arbeid van tientallen geboortes, van duizenden uren aan vloeistofuitwisseling, op het vroegste ontmoetingspunt tussen nieuw en bestaand leven. Door een brug te slaan tussen kunst, biowetenschappen en metallurgie toont het werk op onconventionele wijze de fundamentele onderlinge verbanden tussen de elementen van de aarde en het menselijk lichaam.

De installatie bestaat uit een kompasnaald die als een geleidingsinstrument in het midden van een roterende glazen kom zweeft, geïnspireerd op microscopische beelden van cellen van de placenta. Bij de installatie hoort een geluidscompositie en een deelarchief, bestaande uit een register van het gewicht en de geboortedatum van de 69 gedoneerde placenta’s en een video die het maakproces van het project toelicht.

Lees meer over Cecilia Jonsson