The value in mathematics Falke Pisano
(2015)

Falke Pisano | Foto: Aad Hoogendoorn

------------------------------------------------
Aan de hand van de notie van meervoudige wiskunde stelt Pisano in The value in mathematics vragen over de relatie tussen universeel en bijzonder, leerplan versus culturele verantwoordelijkheid in het onderwijs en globalisme en pluralisme door de lens van logica, wetenschappelijk onderzoek en abstractie; ook relevante kwesties in de hedendaagse kunst. De sculpturale onderdelen, voornamelijk samengesteld uit hout, metaal en stof, verwijzen naar objecten zoals een weefraam, een transactieteller, een kaart en verschillende displaytafels. De stukken variƫren wat betreft schaal en verwijzen naar zaken als 'onderhandelen in ruil', 'leren in de buurt' en 'de wereld lezen met wiskunde'.

Algemeen beschouwd als de universele en fundamentele taal van de wetenschap wordt wiskunde over het algemeen beschouwd als een discipline zonder waarden. Het wordt in klaslokalen onderwezen als een wereldtaal, gebruikt in transnationale financiƫle markten en het stroomlijnt het technologische militaire complex. Dit concept van wiskunde vindt zijn historische oorsprong in de zestiende-eeuwse renaissance en Galileo's pogingen om het de 'taal van de natuurlijke wereld' te maken, door het toe te passen op problemen die daarvoor werden uitgelegd door de Aristotelische natuurfilosofie. Toch is het idee van wiskunde als een belangeloze en neutrale wetenschap in twijfel getrokken door kritische docenten, filosofen, wetenschapshistorici en tot op zekere hoogte binnen de discipline zelf. Deze inspanningen laten zien dat er verschillende opvattingen over wiskunde bestaan die afwijken van de dominante visie. Terwijl sommigen de verschillen in culturele constructies van wiskunde benadrukken (en daarom pleiten voor de introductie van een verscheidenheid aan benaderingen in leersituaties), beschouwen anderen de dominante wiskunde als een wetenschap die op zichzelf het resultaat is van interculturele bestuiving en inherent dialogisch is.

The value in mathematics speculeert over de mogelijkheden van een wereld met verschillende soorten wiskunde, het soort vertalingen en transacties dat daaruit voortvloeit en de meerdere toekomsten die verschillende wiskundige universums voorstellen.

Lees meer over