Derya Pinar & Viola
(2019)

Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

Pinar&Viola ontwikkelden vernuftige en technisch-hoogstaande projecten waarbij technologie, artificial intelligence, spiritualiteit en een bewustzijn van onze relatie met de natuur in een bijzondere mix samenkomen. Pinar Demirdag (Turks/Canadees, geboren in Canada, woont in de VS) en Renate Viola (Amsterdam) werkten (van 2009) tot 2020 samen aan een wereld waarin het fysieke en virtuele samenkomt.

Wie zegt dat vrouwen geen tech-specialisten kunnen zijn? In de eclectische wereld van Pinar & Viola figureren futurisme, symboliek en vrouwelijkheid naast cutting edge technologische toepassingen.

Voor dit laatste videowerk Derya trainden Pinar&Viola een DeepFake-machine om van Demirdag’s spirituele guru te leren en daarvan de cyber-versie te worden. Deze digitale guru kreeg visuals geïnspireerd op de manier waarop goden door de Boeddhistische, Tibetaanse en Tantrische cultuur werden afgebeeld. Wat is bewustzijn? Dit is een onderliggende vraag die de film tracht te begrijpen, uitleggen en visualiseren met de nieuwste beeldtechnologieën. Derya geeft aanvullingen op wat bewustzijn is. De guru vertelt over oeroude - sjamanistische - kennis. Tegelijkertijd biedt het werk een interessant antwoord op het actuele debat rond Artificial Intelligence en technologie, waarin de vraag gesteld wordt of we op een positieve manier kunnen omgaan met kunstmatige intelligentie.

Lees meer over Pinar & Viola