Untitled Solange Pessoa
(2013)

Courtesy of the Artist and Mendes Wood DM, Sao Paulo, New York, Brussels

De Braziliaanse Solange Pessoa (1961, Ferros, Brazilië. Woont en werkt in Belo Horizonte, Brazilië ) verbindt post-minimalisme aan inheemse Braziliaanse natuurtradities. Haar werk is heeft een tijdloze beeldtaal, bijna pre-modern, die ze inzet om de wereld te begrijpen (en voor te stellen). De kleuren, vormen en materialen zijn verwant aan de vroegste grotschilderingen en spreken van wilde en dierlijke instincten van de mens.

Er is een dunne lijn in het werk(proces) tussen controle, automatisch schrift en trance, tussen het bewuste en het onbewuste. Ook heeft het werk een sterke band met de Braziliaanse Barok traditie, die sterk ingebed is in de sociaal-culturele achtergrond van de kunstenaar.

Haar studio heeft ze in een boerderij in Brazilië, omringd door natuur die in al haar werken dan ook te zien is en gebruikt wordt. Ze verwerkt hierin mineralen, kippenveren, mensenhaar, leer, bijenwas en dierlijk bloed.

Voor het werk Untitled, 2013 gebruikt ze jenipapo op canvas. Jenipapo is de vrucht van de Jenipapeiro, een inheemse boom van het tropische Amerika. Pessoa extraheert dezelfde inkt die al generaties lang wordt gebruikt en brengt deze aan op canvas, waar de textuur in één oogopslag zichtbaar is. In Guarani kan jenipapo worden vertaald als "fruit dat wordt gebruikt om te schilderen" en het wordt gebruikt door sommige inheemse groepen in Zuid-Amerika om hun lichaam te schilderen. Het schilderij is kwetsbaar, tijdelijk en net als al het andere in de natuur lijkt het alsof het weigert lang in deze vorm te blijven. Dit is een constante in haar oeuvre dat niet probeert meer te zijn dan het kan zijn. Dat zijn plaats in de natuurlijke wereld aanvaardt.

Lees meer over Solange Pessoa