Various works Charlotte Schleiffert
(2019)

Courtesy of Akinci Gallery Foto: Aad Hoogendoorn

De grote tekening in de voorruimte maakte ze tijdens een residentie bij Cemeti Arthouse in Yogyakarta, Indonesië. Aan de linkerkant schrijft ze over dieren en dierenjacht in Indonesie. Informatie haalt ze uit de historische bibliotheek, waar zich ook veel oude Nederlandse boeken bevinden. Aan de rechterkant beschrijft ze hedendaags dierenleed waarover ze tijdens haar verblijf in Indonesië leest in de kranten.

Een van haar teksten op de tekening die verhaalt van de Indonesische historie:
Jacht op krokodillen werd, voor zover nodig (de huid was veel geld waard), tot aan het einde van de koloniale periode aangemoedigd. De krokodil, die van het strand tot verder op de rivier voor kwam, vergreep zich af en toe aan mensen of vee en moest dus uit de weg geruimd worden. In sommige streken waren er mensen die de naam hadden krokodillenbezweerders te zijn. Als een krokodil een mens gedood had, werd de hulp van zo’n bezweerder ingeroepen. Deze riep de krokodil die, eenmaal gekomen, door de bezweerder bestraffend werd toegesproken en vervolgens werd gedood. Zomaar een krokodil doden was in de ogen van de lokale bevolking ongepast, alleen ‘schuldige’ krokodillen moesten gestraft worden.

In de meeste recente werken, tekeningen en schilderijen, brengt ze mens, dier en natuur nog meer samen. Deze tekeningenserie begon vorige zomer tijdens een verblijf in Parijs. Schleiffert: ‘Ik voel nu veel meer liefde voor de natuur, ben daar ook veel meer mee bezig. Een soort naturalisme.’ Dat zien we in deze werken waarin de mens in de natuur opgaat. Hij is onderdeel geworden van het grillige landschap, ontdaan van poespas, kwetsbaar en naakt. Opgenomen in een groter geheel; een ogenschijnlijk paradijselijke wereld die als je beter kijkt ook wrang en op momenten luguber is.

Verwijzingen naar Adam en Eva in het paradijs doen ons afvragen of de mens slachtoffer of juist dader is. Schleiffert refereert, gefascineerd door bondage portretten van Japanse kunstenaar Araki, aan hedendaagse beelden van (bewust) martelaarschap, waarin seksualiteit, schuld en het verloren paradijs samenkomen.

Lees meer over