Door Imke Ruigrok

AKODESSAWA
Togo, juni 2019

Deze markt in een wijk van Lomé, de hoofdstad van Togo in het noordwesten van Afrika, is niet zomaar een markt. Het is de grootste voodoomarkt ter wereld: de Akodessawa Marché des Féticheurs.

Hier kan je de meest bizarre dieren én lichaamsdelen van dieren kopen. In allerlei soorten en maten, van slangen tot kameleons, maar ook katten, honden, schildpadden, schorpioenen, krokodillen, ratten, apen, antilopen, olifanten, papegaaien, uilen, haviken, grote katachtigen, hyena’s, stekelvarkens, zeesterren, schapen, paarden, wrattenzwijnen, bavianen, geiten, vleermuizen, rammen, buffels en vissen. En allemaal om te gebruiken voor voodoo: fetish, rituelen en traditionele geneeswijzen.

Bloed is het andere belangrijke ingrediënt. Je kan het niet direct kopen, maar als je een dier offert, komt er bloed met voodookracht vrij. Voodoo is een werkwijze waarmee mensen de natuur proberen te beheersen door die te onthullen. Overigens zijn ze zich er wel van bewust dat ze de natuur nooit volledig in hun macht zullen krijgen. Offeren is een belangrijk aspect van voodoo om zo contact te krijgen met de niet-menselijke wereld. Waar (het gebruik van) bloed in het Christendom symbolisch is, is men er bij voodoo van overtuigd dat bloed de levenskracht van het slachtoffer bevat.

Een voodoo fetish is gemaakt van dierlijk materiaal zoals een bot of schedel vermengd met mineralen, stoffen zoals parfum of soda, en ten slotte ‘ama’; een mengsel van kruiden, wortels en bladeren die al naar gelang hun samenstelling verschillende effecten hebben. De onderdelen worden niet alleen gekozen vanwege hun kracht maar ook om hun uiterlijk en vorm. Iedere ‘sofo’; een voodoo-priester, heeft zijn eigen recepten die unieke voodooproducten opleveren.