Essay on Orgonomics Kenneth White
(2019)

Publication printed as multiple Kenneth White Foto: Bas Czerwinski

Kenneth White is universitair docent filmwetenschappen aan de faculteit Film van de State University of New York en redacteur van het boek Carolee Schneemann: Unforgivable.

In 2018 werkte White samen met kunstenaars Peggy Ahwesh, Keith Sanborn en Soyoung Yoon aan de bouw van een orgon accumulator met behulp van de oorspronkelijke blauwdrukken van Wilhelm Reich. Met de orgon accumulator ter plaatse, geeft White regelmatig lezingen over de functie van de accumulator, zijn geschiedenis en zijn nalatenschap. Whites achtergrond in film is van groot belang voor zijn onderzoek naar Reich en de lezingen eindigden altijd met een vertoning van een film uit 1971, W.R.: Mysteries of the Organism, geregisseerd door Dušan Makavejev (1932–2019). Deze surrealistische film begint als een onderzoek naar het leven en werk van de controversiële psychotherapeut en filosoof en vertoont enkele zeldzame bewegende beelden van het gezin van Reich en de plaats waar hij ooit woonde.

Vervolgens gaat de film over in een vrije vertelling van een jong Slavisch meisje en haar seksuele bevrijding. Na de eerste vertoningen, zowel binnen als buiten Joegoslavië waar Makavejev vandaan kwam, was het 16 jaar lang verboden de film te vertonen. Makavejev werd vervolgens beschuldigd van ‘de spot drijven met de staat, zijn instellingen en vertegenwoordigers’ nadat hij met een West-Duitse krant sprak over dit verbod. Zijn persoonlijke ballingschap duurde daarop tot het einde van het regime.

Bezoekers van Garage Rotterdam worden uitgenodigd om een exemplaar van het essay van Kenneth White over orgonomie, speciaal bewerkt en gedrukt voor Orgonomics, mee te nemen, te lezen en te verspreiden. In het essay staan beelden van de accumulator die hij en zijn collega’s maakten, opgesteld in dezelfde ruimte waar ook Makavejevs film werd vertoond.

Lees meer over