Kimonos Annie Ratti
(2017)

Textiel, bamboe, belletjes Amanda Wilkinson Gallery Foto: Bas Czerwinski

In haar werk laat Annie Ratti zich vaak inspireren door alternatieve wetenschappelijke en filosofische tradities. Haar werk is altijd onderbouwd met uitvoerig onderzoek, zoals haar grondige studie naar de migratie van vogels voor een tentoonstelling voor Kunsthaus Bregenz in 2000, haar bestudering van Carla Lonzi’s tekst, Let’s spit on Hegel, voor een tentoonstelling in de Libreria delle donne (2018), een feministische vereniging in Milaan, en een grote tentoonstelling in Middelburg in 2013 die het culturele en etnografische belang van hallucinogene paddenstoelen onderzocht.

Ratti begon zich te verdiepen in het erfgoed Wilhelm Reich toen ze zijn werk enkele decennia geleden voor het eerst tegenkwam. Recent manifesteert deze belangstelling zich in sculpturen en installaties. Soms reconstrueert Ratti de apparaten van Reich, zoals de accumulator, terwijl ze elders speels voortborduurt op ideeën over orgon-energie, zoals met de kimono’s in deze tentoonstelling. In een begeleidend essay voor een recente expositie van Ratti, Anorgorgonia, in de Amanda Wilkinson Gallery in Londen, worden de ‘draagbare sculpturen’ van Ratti beschreven als functionele objecten met een beschermend doel: “Het werk van Ratti richt zich op de dagelijkse ervaringen van het menselijk lichaam. Ze maakt verschillende soorten bewoonbare structuren en ruimtes; recent gaan de ‘draagbare sculpturen’ (waaronder hoofddeksels, kimono’s en dekens) speels in op de orgonische principes van wijlen Wilhelm Reich. Deze objecten verbeelden een reeks ongeziene procedures voor het ervaren van het zelf, die op gespannen voet staan met de snelheid van de digitale connectiviteit. Maar dan wel op geheel eigen wijze, aangezien de Reich van Ratti voorstelt in de context van deze expositie er tegenin te gaan”

De kimono’s in deze tentoonstelling zijn te vergelijken met op de orgon accumulator omdat ook zij het menselijk lichaam omgeven met organisch materiaal. Deze kimono’s onderstrepen ook hoe Ratti haar rigoureuze onderzoek in evenwicht brengt met een esthetische visie: ze gebruikt luxueuze stoffen en rijke kleuren die de zintuigen strelen.

Lees meer over