Door Imke Ruigrok

Geïnspireerd op Stanley Kubrick’s film Dr. Strangelove uit 1964 waarin witte mannen een nucleaire oorlog bespreken, ontwikkelde Yael Bartana haar interdisciplinaire project What if Women Ruled the World? Ze vroeg zich af wat de uitkomsten zijn van een gesprek waarin vrouwen de politieke arena domineren. Dit vormde de aanleiding om dit nader te onderzoeken in de vorm van dit interdisciplinaire project, opgezet als experimenteel en activistisch forum om alternatieven te onderzoeken voor een wereld gedomineerd door mannen.

Ruim 60 internationaal gerenommeerde vrouwen - defensie-adviseurs, militairen, vredesactivisten, politici en vooraanstaande denkers - werden al samengebracht om nieuwe wegen te verkennen, als alternatief voor het mannelijk discours.
Gedurende uitgebreide theaterstukken - diepgravende performances die het midden houden tussen fictie en non-fictie, activisme, onderzoek en politiek - brengt Bartana vrouwelijke experts samen in gesprek rondom prangende wereldproblemen.
Bartana is kritisch op de geijkte verhalen die onze kaders rondom nationaliteit, identiteit en gender definiëren. Op meesterlijke wijze weet ze de patronen van ons kijken te ontrafelen en daarmee bestaande visies op te rekken. Door non-fictie en fictie af te wisselen, betekenislagen toe te voegen en verhalen om te draaien, brengt ze vastgeroeste kaders in beweging en wordt een nieuw perspectief mogelijk. Wat we voor waar aannamen, blijkt veranderlijk, zo niet anders te zijn; gelukkig maar. Met What if Women Ruled the World? biedt Bartana meer zicht op de relevantie van de vrouwenstem in het debat over, en de zoektocht naar, mogelijke oplossingen voor wereldwijde problemen.