Arthur Staal – archief Arthur Staal
(1936)

Collection Het Nieuwe Instituut, Rotterdam. Foto: Aad Hoogendoorn

De Nederlandse architect Arthur Staal (1907-1993) begon zijn carrière in het begin van de jaren ‘30 en ontwierp onder andere de A’DAM Toren, die in 1971 werd opgeleverd als kantoortoren voor Shell. Hij sprak zich gedurende zijn loopbaan duidelijk uit over dat er meer aandacht moest komen voor schoonheid en vormgeving in de architectuur, dan enkel voor de functionele en maatschappijkritische (socialistische) taak ervan.

Het archief van Staal wordt bewaard in Het Nieuwe Instituut, waar het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw is gevestigd. In het archief bevindt zich niet alleen ontwerp- en werk-gerelateerd materiaal, maar ook persoonlijk materiaal zoals foto’s die hij maakte tijdens zijn reizen, vrij (teken)werk en brieven.

De foto’s die in deze tentoonstelling te zien zijn, maakte Arthur Staal in 1936 en 1939 tijdens reizen langs de Middellandse Zee en door het Midden-Oosten. Omdat de politieke situatie in Europa in die periode onzeker was, stelde de Commissie van Toezicht van de Rijksacademie en het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschap een ruime reisroute voor Staal op, zodat hij voldoende vrijheid had om te reizen naar gelang de omstandigheden. Rondtrekkend op een motor bezocht hij onder andere Syrië, Libanon, Israël, Egypte en Soedan, en maakte hier honderden foto’s van plaatsen die hij bezocht en personen die hij ontmoette.

In 2016 werd er nieuw licht geschenen op het archief van Staal, tijdens ‘Through Queer Eyes’, een avond in Het Nieuwe Instituut waarbij naar het archief werd gekeken om nieuwe verbanden en perspectieven te leggen, en te discussiëren over de vraag “hoe ontwerp je een architectuur die fluïde is en ruimte biedt aan veranderende identiteiten?”.

Lees meer over