Foto: Aad Hoogendoorn

Eind jaren ’70, begin jaren ’80, toen homo-activisme een explosieve groei doormaakte in de randstad, beleefde Rob de Vries zijn coming-out. Als amateurfilmmaker legde hij met zijn 8mm-camera zijn eigen onderdompeling in de homobeweging van die tijd vast.

De Vries filmde de theateroptredens, militante liedjes, kleurrijke drag queens en grote demonstraties die hij bijwoonde in Nederland en daarbuiten. Hij ontmoette bekende figuren uit de homo-acceptatiebeweging zoals performancekunstenaar Fabiola en politicus Herman Meijer, raakte bevriend en reisde mee met artiesten met namen als Het Valse Nichtenkoor en Tedje en de Flikkers. De ervaringen die hij niet live kon vastleggen vatte hij in korte semi-fictieve speelfilms, over thema’s zoals potenrammers of zijn eigen coming-out.

Alle beeldverslagen die De Vries gedurende meer dan dertig jaar maakte, heeft hij overgedragen aan het Gemeentearchief Rotterdam. Op basis van dit historische materiaal en de verhalen van De Vries maakte Arthur Bueno een compilatie van zijn werk, wat resulteerde in deze film van 52 minuten.

Flikker biedt een zeldzame kijk in de activistische homoscene van Rotterdam en omstreken door de jaren heen, in een periode waarin Nederland daar nog maar gematigd voor openstond. Het is daarnaast zowel een rondleiding door het werk van Rob de Vries, als een inzage in zijn boeiende privéleven.

Lees meer over Arthur Bueno Rob de Vries