The Stonewall Nation Sille Storihle
(2014)

Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

In dit videowerk onderzoekt Sille Storihle het verhaal van Stonewall Nation, een gay gemeenschap voorgesteld door Amerikaanse homorechten-activist Don Jackson (1932-1998). In de jaren 1970 zocht hij naar een plaats waar mensen zoals hijzelf in vrijheid konden leven en functioneren. Zijn nederzetting moest plaats krijgen in Alpine County, Noord-Californië, maar is er nooit gekomen.

De creatieve documentaire van Storihle recreëert een interview uit 1986 met Jackson, waarin hij zijn utopie omschrijft. Ze putte hiervoor uit archiefmateriaal van de ONE National Gay & Lesbian Archives. De kunstenaar wil met het werk, naast het onder de aandacht brengen van Jacksons verhaal, het contrast tussen haar eigen ideeën over seksualiteit en de perceptie van dit onderwerp ten tijde van het homorechten-activisme van de jaren ’70 in de VS belichten. Don Jackson wordt in de film vertolkt door Michael Kearns, een acteur en aidsactivist uit Los Angeles, die door zijn eigen achtergrond een extra perceptie aan het werk toevoegt. Storihle vormt op deze wijze de historische documentatie om tot een nieuwe narratieve vorm die zich tussen fictie en non-fictie bevindt.

De film toont enerzijds een man die verlangt naar een eigen gemeenschap, een plaats waar hij thuishoort, en stelt anderzijds zijn ideologie over het beloofde land aan de kaak. Het feit dat de commune er nooit is gekomen, laat de vorm die deze zou hebben gehad over aan de verbeelding. Storihle omschrijft Jackson als "A cowboy in pursuit of the gay American dream" – een benijdbare droom die tegelijkertijd kolonialistisch was en enkel bestemd voor de witte, middenklasse, Amerikaanse man.

De film dankt haar titel aan de Stonewall rellen in 1969 bij de New Yorkse Stonewall Inn gay bar, een bar die dagenlang door de politie belegerd werd en het toneel vormde voor rellen tussen politie en de LHBTQ+ gemeenschap.

Lees meer over Sille Storihle