De stad is mijn vijand sowieso Dorian Hiethaar
(1983)

Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

Deze tien werken op papier zijn een selectie uit Dorian Hiethaars serie van 100 collages De stad is mijn vijand sowieso. Met inkt, gouache, vetkrijt en fotokopieën op papier gaf ze vorm aan haar gevoel over de stad. Haar serie werken maakte als bijdrage onderdeel uit van de reizende tentoonstelling onder dezelfde titel, ‘De Stad’, die in opdracht van de Stichting Beeldende Kunst Gelderland tot stand kwam.

Hiethaar studeerde in 1974 af aan de Akademie Beeldende Kunsten (nu ArtEz Hogeschool voor de Kunsten) in Arnhem. Ze nam zich toen meteen voor nooit meer het soort te maken wat ze daar maakte; rationeel werk. Na een tijdelijke stop begon ze met het schilderen van persoonlijke zaken, en verwerkte ze dingen die ze meemaakte in een nieuwe beeldtaal. Deze periode viel samen met de opdracht voor ‘De Stad’ - een tijd waarin ze naar eigen zeggen de lesbische issues die toen aan de orde waren wilde aankaarten.

De stad representeerde voor haar in dit opzicht een grauwe massa, waarin ze weinig afwijkende visies tegenkwam. Zo sprak ze in een interview in Vrouwentongen in 1982: “Het maakt me soms verdrietig dat er zo weinig ondeugd is, behalve ikzelf. Ik wou dat ik eens ergens zou komen en van mijn stoel zou lazeren omdat iemand leuk bezig is, of iets vertelt omdat ze nu echt heeft nagedacht. (…) Het ene overspoelt het andere, men zou eens wat meer pauzes in moeten lassen, meer dingen uitwerken voor zichzelf, want in een stad waar zoveel dingen gebeuren heb je ook niet de tijd om meer na te denken over de dingen.”

Sinds ’88 schildert Dorian Hiethaar dan ook enkel nog het lievelingsbos uit haar kinderjaren, en liet ze haar vijand, de stad, achter zich.

Lees meer over Dorian Hiethaar