Sweaters Jaanus Samma
(2012)

Courtesy of the Artist; Temnikova & Kasela Gallery, Tallinn, Estonia Foto: Aad Hoogendoorn

Jaanus Samma richt zich als kunstenaar niet op een specifiek medium of een specifieke stijl. In plaats daarvan benadert hij verschillende queer thema’s als onderzoeker, waarbij hij de vorm aanpast op de inhoud van het onderwerp. Deze benadering zorgt voor een veelzijdigheid in zijn werk en de mogelijkheid om veel te experimenteren met nieuwe technieken.

Om de beoogde vorm voor zijn werk te bereiken, maakt Samma wanneer nodig gebruik van professionals die een specifiek ambacht beheersen, zoals bij Sweaters (2012). De serie truien is gebreid door een team textielkunstenaars van zestien personen. Voor het werk verzamelde de kunstenaar gedurende een aantal jaar graffiti en tags over seksualiteit en queerness die hij tegenkwam op zijn reizen door Europa.

Met het werk reflecteert Samma op zijn eigen subjectieve ervaring van de verschillende publieke ruimten in steden waar hij dergelijke tags tegenkwam, bijvoorbeeld op muren en deuren in toilethokjes. Door de aanstootgevende teksten en gebaren op truien die men juist associeert met zachtheid en intimiteit te plaatsen, probeert hij deze ervaring om te draaien. Ook de tegenstelling tussen de vlugge krabbels en het urenlange handwerk dat wordt besteed aan de kledingstukken verandert de lading van deze leuzen. Wanneer de trui wordt gedragen, wordt een anonieme belediging ineens heel persoonlijk.

Lees meer over Jaanus Samma