Transparency Series: Discretion Machines Richard John Jones
(2019)

Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

Dit nieuwe werk van Richard John Jones bestaat uit drie verschillende onderdelen, die allemaal op eenzelfde manier zijn opgebouwd. Ieder deel van de triptiek is gebaseerd op een foto, gecombineerd met verschillende lagen digitaal geprinte doorzichtige stof en panelen van gegoten hars.

De afbeeldingen maakte Jones op drie verschillende cruising gebieden; de Nieuwe Meer in Amsterdam, de Aire De Clairlieu in Frankrijk en het gay strand in Ostia, in de buurt van Rome. Hier fotografeerde hij achtergelaten objecten zoals sleutelhangers, sieraden, kleding, verpakkingen en andersoortig afval, waarvan sommigen ook terug te vinden zijn in het werk zelf. Door middel van deze objecten refereert de kunstenaar impliciet aan de identiteit en aanwezigheid van de mensen die gebruik maken van deze locaties.

Jones maakt in zijn praktijk vaker gebruik van achtergelaten of weggegooide items die men aantreft in het openbaar. Het zijn sporen of aanwijzingen van identiteiten, die hij kan toepassen in zijn werk. De presentatievorm van de triptiek sluit hierbij aan: het formaat en de plaatsing in de ruimte doen denken aan een stadsplattegrond, waarop men zoekt naar stukjes informatie over de identiteit van een plaats.

Lees meer over Richard John Jones